Opavské kavárny Ital pochválil. Smetanu by ale nahradil mlékem
Kávu mají v Opavě kvalitní. Tak shrnul celkový dojem po návštěvě sedmi kaváren ve městě Ital Marco Ceccaroni.
„Na to, že do Opavy nejezdí hodně turistů z ciziny, a nemusí tak vlastně držet zvláštní úroveň kávy, je dobrá. Kdokoli do města přijede a zajde do některé kavárny, vždycky dostane až nadpůměrnou kávu,“ okomentoval Ceccaroni, který si v každém podniku poručil piccolo.
„V Itálii je to standardní množství. Lidé tam nad kávou netráví tolik času jako Češi. Člověk si může říct dokonce ještě o menší. Tolik kávy, která se nalévá do klasického espressa v České republice, normálně v Itálii nedostanete,“ vysvětlil Ceccaroni.
Když už zazněla z úst italského fotografa nějaká výtka, nepatřila kávě ale spíše tomu, co dostane zákazník navíc. Nedostatek našel hned u první štace v Caffé es baru na Dolním náměstí. „Káva je tady nadprůměrná. Má vynikající chuť a všechno, co k dobré kávě patří. Jenom je škoda, že k ní podávají smetanu místo mléka,“ všiml si Ceccaroni.
Podle něj ke kávě nepatří nic jiného než obyčejné mléko. „Nejlépe by mělo být teplé, aby kávu neznehodnotilo. Smetana má výraznou chuť a celý výraz kávy dost změní,“ doplnil Ceccaroni.
Na stejný nedostatek narazil u pěti kaváren a nejvíce jej zamrzelo kondenzované mléko, které ke kávě dávali v Café Kramer. „U Kramera je úžasná káva, možná by se dalo říct i perfektní. Kondenzované mléko k ní ale nepatří, je ještě výraznější než smetana a kávu připraví o její přednosti,“ řekl Ceccaroni.
Obyčejné mléko ke svému šálku dostal jenom v kavárně Picollo a v Obecním domě. „V Picollu připravili výbornou kávu, která splňovla všechny vlastnosti dobré kávy. Měla vůni a silnou chuť,“ dodal Ceccaroni.
Cestou městem si všiml několika lidí, kteří využili takzvaný take out. Kávu si prostě vezmou v kelímku s sebou, dají na něj víčko a můžou pít během chůze nebo si ji přinést do práce. Italská alternativa take outu vypadala ale trochu jinak.
„Taková forma pití kávy se do Itálie taky dostala a využívají ji spíše mladí lidé. Když jsem si chtěl vzít kávu do práce já, bylo normální si ji objednat v nejbližším baru a za chvíli ji číšník přinesl přímo do kanceláře,“ popsal Ceccaroni. Mezi tím už usedl na židli do nově otevřené restaurace da Capo na ulici Mezi trhy. „Působí to tady příjemně a možná trochu jako italská oáza. Káva podle toho taky vypadá. Je pečlivě připraveno, jenom k ní je opět smetana místo mléka,“ vypíchl Ceccaroni.
Další piccolo jej čekalo v kavárně U Jákoba. Menší nedostatky sice italský milovník kávy našel, pořád ale šálek nemohl označit za podprůměrný. „Káva se mi zdála mírně přepálená, chuťově ale pořád patří k průměru. Jak je charakteristické pro většinu opavských kaváren, mám opět místo mléka smetanu,“ zhodnotil Ceccaroni.
Vytouženého mléka se nakonec dočkal v kavárně Obecního domu, malé rezervy ale na tomto místě měla zase káva.
„Chuť by mohla být o něco lepší. I když mají celkem kvalitní přístroj, možná není úplně seřízený. Celkově jde ale o dobrou kávu,“ řekl Ceccaroni.
Přístroje na espresso mají podle něj zásadní vliv na výsledek. „Záleží také na kávě samotné, ale i s přístrojem se musí umět. V italských kavárnách je běžné, že několik prvních káv obsluha vylévá. Čím déle je přístoj v provozu, tím lepší bývá i káva,“ dodal Ceccaroni.
Poslední dávku si poručil v Medical centru na Otrožné ulici. „Někdy tady kvalita kávy kolísá, patří ale k těm lepším. Kromě ohraného problému s mlékem nejde pod průměr. To platí pro všechny navštívené kavárny. Trochu dál jdou u Kramera, Es baru nebo Da Capu,“ uzavřel Ceccaroni.
Více o tématu kávy čtěte v tištěné Sedmičce