Open Compute Project – prozraďte, jak stavíte servery

Centrála Facebooku

Centrála Facebooku Zdroj: profimedia.cz

V početné technologické a vývojové centrále Facebooku v Silicon Valley pracují také dva čeští programátoři, kteří se do firmy dostali po náročných přijímacích zkouškách. Mají štěstí, protože jsou součástí společnosti, jež v současné době patří mezi největší světové hybatele v oblasti technologií. A to na mnoha frontách.

I když Facebook může na první pohled vypadat jako nenáročná služba pro chatování a sdílení obrázků, ve skutečnosti ho ale na pozadí pohání neuvěřitelně propracovaná technologie běžící v několika datových centrech.

Facebook a další velké internetové firmy typu Google musí v reálném čase zpracovávat obrovské množství uživateli generovaných dat (všechny ty „lajky“, statusy, komentáře a podobně) a řešit specifické požadavky. Proto si nemohou koupit připravený tradiční hardware a software od firem jako Microsoft, Oracle, Dell či HP, ale vše si musí naprogramovat sami.

Centrála FacebookuCentrála Facebooku | profimedia.cz

Facebook proto zhruba před rokem spustil průlomový Open Compute Project, který začíná zásadně hýbat serverovým trhem. Princip je jednoduchý – firmy a organizace, které se do projektu zapojí, v něm zveřejňují informace o tom, jak si staví datová centra a vlastní servery. Kdokoli pak může tyto informace použít ke stavbě vlastní IT infrastruktury.

Je to princip podobný operačnímu systému Linux a softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, ovšem v tomto případě se pracuje s hardwarem. Projekt se dále rozšiřuje a Facebook je jeho hlavním tahounem. Facebook stejně tak neustále pracuje na nových typech databází a programovacích jazyků, které pak dále sdílí se světem. Největší sociální síť světa se v tomto výrazně odlišuje například od Googlu, který si rovněž staví vlastní hardware a software, ale na rozdíl od Facebooku je veřejnosti neposkytuje.

Rok Facebooku na burzeRok Facebooku na burze | E15

Zuckerbergova firma v posledním roce se také zásadně technologicky posunula k mobilním zařízením, na nichž zřejmě v budoucnu bude stát velká část jejího byznysu. Zatímco ještě nedávno byly mobilní aplikace Facebooku pomalé a uživatelsky nepřívětivé, dnes je to přesný opak. Vydána byla také aplikace Messenger pro rychlé zasílání zpráv. Všechny projekty, na kterých Facebook začíná pracovat, už v základu počítají s mobilními stroji.

Tento rychlý obrat byl možný i díky takzvaným talentovým akvizicím, které Facebook udělal – nakoupil mladé start-upy se zajímavou mobilní technologií a získané lidi pak využil na své produkty. Obrovské mobilní know-how do firmy přinesl také Instagram.