Oracle začne v Česku více lovit vývojáře a studenty

Larry Ellison, Oracle

Larry Ellison, Oracle Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze San Franciska: V centrále Oraclu v Kalifornii pracuje možná až překvapivě dost Čechů a najdou se mezi nimi solidní vývojáři. Tato skutečnost v Česku nevzbuzuje tolik všeobecné pozornosti jako například to, když nějaký krajan zamíří do Facebooku či Googlu. Postavení České republiky v rámci jedné z největších IT firem světa je ale velice dobré a Oracle chce tento fakt ještě více rozvíjet.

Oracle je v České republice považován za významného investora, o kterého se aktivně zajímá a snaží starat také státní agentura CzechInvest. Její zástupci nyní dokonce byli v ikonickém sídle Oraclu v Redwood Shores na exkurzi.

České pobočce Oraclu bude zanedlouho končit nájemní smlouva v prostorách The Park v Praze na Chodově. Vedení se zřejmě nebude chtít stěhovat všech zhruba sedm set zaměstnanců, jak ale zaznívá, vždy záleží na tom, jaká cena se dá s majitelem nemovitosti usmlouvat.

Vývoj Javy v Praze

Na Chodově vedle tradičních prodejních, podpůrných či technických týmů obsazuje dvě patra také vývojářské centrum pro jazyk Java. Oracle sice oficiálně nekomentuje, kolik v něm pracuje lidí, podle informací E15.cz jsou to ale zhruba dvě stovky. Firma toto číslo udržuje stabilní s tím, že je schopná najímat lidi na dlouhodobé projekty, jejichž zadání přijde z centrály.

Pražský vývoj Oraclu vedle rozvoje stěžejní Javy pracuje také na lokalizaci různých produktů do více jazyků (zaměřuje se třeba na Solaris) a součástí je i poměrně rozsáhlá laboratoř. Část práce je věnována také dalšímu rozvoji nástroje NetBeans, který svého času koupil od Romana Staňka Sun Microsystems, jež pak spadl právě pod Oracle. NetBeans je v současné době open source projekt a z Prahy se tak například komunikuje s komunitou.

Sídlo Oraclu v Praze na Chodově.Sídlo Oraclu v Praze na Chodově.|Oracle

„Java centrum v Praze je dlouhodobě stabilní, je tam pouze přirozená fluktuace,“ říká ředitel českého Oraclu Josef Švenda. „Centrum úplně nespadá pod českou pobočku, zároveň ale ani nemá tradiční sjednocené vedení. Pracuje se tam dost projektově.“

Oraclu se daří tento vývoj „zásobovat“ převážně Čechy, kterých v Praze pracuje kolem 70 procent, nabírá ale také poměrně hodně Slováků. Zbytek mixu pak tvoří lidi v podstatě z celého světa.

Na mladé lidi s velkými daty

Způsobů, jak získat schopné lidi, má Oracle několik, neustále ale rozvíjí především své náborové a osvětové aktivity v rámci programu Oracle Academy. Firma by ve skutečnosti tento program v Česku ráda více rozšířila. „Hodně nás zajímají velká data a analytika a tuto oblast teď v rámci Oracle Academy budeme rozvíjet,“ přibližuje Josef Švenda.

Oracle se jinými slovy chce dostat na vysoké a možná i střední školy, těm poskytnout své technologie pro zpracování a ukládání dat, vyškolit učitele a dodat odborníky. Jde tedy o něco podobného, co už třeba s ČVUT začala rozvíjet IBM. „Chceme si nad tím teď sednout s jednotlivými školami a uvidíme, co přesně dáme dohromady,“ upřesňuje šéf českého Oraclu.

Oracle by nicméně rád vyvinul tlak také přímo přes studenty, protože právě cestou „odspoda“ se školy dají dotlačit k novotám. „Od studentů registrujeme velký zájem o oblast dat a výrazně se nám začala zvyšovat také poptávka po samotných enterprise aplikacích,“ říká Švenda.

Enterprise IT není mrtvé

Právě aplikace mají být dalším expanzím programem Oracle Academy. Ten se v současné době zaměřuje především na Javu a databáze Oraclu. Do programu je v současné době zapojeno asi 50 českých škol a Oracle už na Javu a databázi proškolil kolem stovky učitelů.

V pražském Java centru pracuje kolem dvou stovek lidí. Dělá se tam i na lokalizaci a NetBeans.

„Podnikové aplikace jsou velice široké téma, stačí se podívat, kolik jich teď máme v našem cloudu, takže program budeme muset se školami jasně připravit,“ říká Švenda. „Zaměřovat se budeme především na ekonomické školy, ty svým zaměřením dávají největší smysl.“

Čeští studenti podle Švendy zájem o enterprise IT projevují a také samotné školy se snaží vzdělání v tomto oboru zpřístupnit. „Je to pro ně součást propagace. Potřebují, aby se studenti uplatnili na trhu práce, a to podnikový software umožňuje.“ Zaměření na IT ostatně začíná být nutnost, protože se z tohoto sektoru pro firmy stále více stává ne pouze nutné zlo, ale zcela zásadní složka pro byznys.

Oracle zároveň s tím bude pokračovat v pořádání takzvaných Oracle Students Day. Jeden takový proběhne teď v říjnu a v pražské centrále společnosti. Do budoucna ale chce firma takové akce dělat přímo na školách. Rozvíjí se rovněž program stáží. Ten není nikterak pravidelný a pozice se otevírá nahodile. Stáže se vypisují na zhruba roční období a je pak možné ve společnosti získat trvalou práci.

Cestu autora na konferenci OpenWorld 2014 hradila společnost Oracle.