Ostravský městský obvod Poruba chce prodat většinu svých bytů

Ostravský městský obvod Poruba chystá druhou vlnu privatizace svého bytového fondu. Stávajícím nájemníkům, kteří nedluží na nájemném, nabídne ke koupi zhruba 1400 bytů. Asi dvě stovky bytových jednotek si chce obvod ponechat. Sloužit by měly například pro sociální bydlení, řekla mluvčí radnice Jana Končítková. Podle starosty obvodu Lumíra Palyzy (ČSSD) radnice v minulosti zaznamenala zvýšený zájem nájemníků o odkoupení bytů. "Vycházíme tedy z jejich požadavků," doplnil Palyza.

Byty se budou prodávat za základní cenu 6000 korun za metr čtvereční. Nájemníci však musí počítat ještě s navýšením o cenu domem zastavěného pozemku. Některým kupujícím, jejichž domy byly modernizovány v letech 2007 až 2011, budou k ceně připočteny ještě náklady na rekonstrukci objektu. Cena dvoupokojového bytu o rozloze 60 metrů čtverečních, který nebyl v uplynulých čtyřech letech renovován, by tak mohla nájemníky stát v průměru okolo 380 tisíc korun. „Nabízíme nájemcům odprodej bytů za výhodnější cenu, než je cena tržní. Při jejím stanovení jsme vycházeli ze znaleckého posudku i srovnání cen při privatizaci bytového fondu v obdobných lokalitách,“ doplnil Palyza.

Podle manažerky ostravské pobočky Realitní kanceláře Sting Jany Římanové se tržní cena bytů v Ostravě nyní pohybuje od 14 do 47 tisíc korun za metr čtvereční, a to v závislosti na lokalitě a typu domu. Obvod zatím nedokáže odhadnout, jaký obnos peněz privatizací získá. Dosud totiž není jasné, kolik nájemníků bude mít o odkoupení bytů zájem. Nicméně prostředky získané prodejem bytů budou vloženy do modernizace obvodu. Nájemní smlouvy těch nájemců, kteří byt neodkoupí, zůstanou v platnosti za stejných podmínek jako doposud. Privatizace by měla být dokončena v roce 2013. Pro obvod ji bude zajišťovat firma vybraná ve výběrovém řízení.

První fáze privatizace bytového fondu byla v Porubě už v letech 1997 až 2002. Městský obvod Poruba tehdy privatizoval zhruba 10 tisíc bytů. V minulosti již své byty prodávaly i některé další obvody - například centrální Moravská Ostrava a Přívoz má z původních asi 10 tisíc bytů už jen necelých 1700.