Ostrov, jehož tvář zachránila krize

Porto Santo

Porto Santo Zdroj: Zdenek Peceny

Finanční krize nemusejí být vždy špatné, tedy alespoň pokud rádi objevujete turismem nepříliš poznamenaná místa. Nebýt finanční krize, portugalský ostrov Porto Santo ležící 40 kilometrů severovýchodně od své větší sestřičky Madeiry by dnes přetékal turisty. Krize totiž zastavila na tomto malém ostrově v Atlantském oceánu řadu nových developerských projektů.

Jedním z nich byl megalomanský Colombos Resort se 150 byty a hotelem podnikatele Silvia Santose. Jeho společnost Turistica do Campo de Baixo za sebou zanechala dluh přes 40 milionů eur a rozestavěné monstrum.

Nedokončený projekt propadl věřitelským bankám, jimž se ve spolupráci s největším portugalským hoteliérem Denisem Pestanou podařilo letos zprovoznit alespoň hotelovou část projektu. Místní z toho ale moc radost nemají, hotel je koncipován jako all inclusive a zdejší restauratéři a kavárníci přicházejí zkrátka.

Porto SantoPorto Santo | Zdenek PecenyOstrov Porto Santo měl už dříve řadu obdivovatelů. Oženil se tu například Kryštof Kolumbus

„Když jsem byla teenagerka, nestálo tam vůbec nic,“ říká průvodkyně Carla Santos při zastávce v piknikové oblasti Morenos a ukazuje dolů na pobřeží s osmikilometrovou pláží a azurovým mořem, kde jsou na horizontu vidět obrysy jeřábů a betonových konstrukcí. Ještě před padesáti lety přitom existoval na ostrově jediný hotel Porto Santo, který v loňském roce oslavil padesátileté výročí.

Slavná historie

Již v minulosti měl ostrov řadu obdivovatelů. Chvíli tu žil i sám objevitel Ameriky Kryštof Kolumbus, který se na ostrově také oženil. Po něm přišli francouzští a mouřenínští piráti – nevítaní návštěvníci, kteří donutili hrstku stálých obyvatel prchnout do hor. V domě, kde pobýval Kryštof Kolumbus, je dnes jeho muzeum, které krom samotného pobytu Kolumba přibližuje portugalské námořní objevy. K vidění jsou zde dobové mapy či navigační přístroje.

Po návštěvě muzea přijde vhod doplnění energie v podniku Baiana, ideální místo na sklenku vychlazeného madeirského piva Coral a sendvič s hovězím masem. Po občerstvovací přestávce lze pokračovat v prohlídce centra hlavního města. Za návštěvu stojí například kostel Martiz původně postavený v roce 1430, který následně přestavěli francouzští námořníci v roce 1556. Hlavním lákadlem kostela jsou vystavené obrazy malířů Martina Conrada a Maxe Romera. Vynechat nelze ani radnici Pacos do Concelho, která byla postavena v 16. století a v minulosti sloužila také jako vězení.

Porto SantoPorto Santo | Zdenek PecenyZdejší písek má léčivé vlastnosti

Léčivý písek

Mezi dnešními „dobyvateli“ převažují obyvatelé sousední skalnaté Madeiry, které láká dlouhá písečná pláž. Ta je právě největší chloubou ostrova. Zdejší pláž rozprostírající se v délce více než osmi kilometrů po téměř celém jižním pobřeží ostrova je s výjimkou srpna téměř poloprázdná. Její písek je přitom velmi unikátní. „Je tvořen schránkami měkkýšů, ne rozdrolenými kameny, jak bývá běžné,“ vysvětluje manažer hotelu Porto Santo Raul Goncalves.

Léčivých vlastností tohoto písku se na ostrově hojně využívá, nejčastěji k tlumení projevů revmatismu a dalších kožních onemocnění. Ve specializovaných lázních jsou pacienti ve vaně zasypáni místním horkým pískem, který se v reakci s tělesným potem doslova přilepí ke kůži. „Největší část našich lázeňských klientů pochází z Norska, na jejich pobyt přispívá zdravotní pojišťovna,“ říká Goncalves s tím, že Norové přijíždějí hlavně v zimním období.

Porto SantoPorto Santo | Zdenek PecenyDlouhá písečná pláž je největší chloubou ostrova

Nejlepší káva a výhledy

V hlavním městě Vila Baleira bydlí většina ze šesti tisíc stálých obyvatel ostrova. Miniměsto nabízí dostatek restaurací a typických portugalských kaváren. Milovníci kávy si zde přijdou opravdu na své. I v nejzapadlejší kavárně kdekoli v Portugalsku totiž podávají kávu v takové kvalitě, o které si může většina podniků v Česku nechat jen zdát. Na ostrově Porto Santo navíc vyjde šálek kávy na přibližně 60 eurocentů. Místní si ke kávě obyčejně dopřejí tradiční pastel de nata – malý košíček s pudingem.

Úžasný výhled na hlavní město nabízí druhý nejvyšší vrchol ostrova Pico Castelo o nadmořské výšce 437 metrů. Stráně tohoto kopce kdysi okupovalo 12 kánonů, které od 17. století bránily ostrov před španělskou invazí. Dnes zbyl jediný a opevnění nahradila flóra. Výhled na celý ostrov pak poskytuje nejvyšší vrchol malého ostrova Pico da Facho (516 metrů nad mořem).

Porto SantoPorto Santo | Zdenek PecenyÚžasný výhled na hlavní město nabízí druhý nejvyšší vrchol ostrova Pico Castelo o nadmořské výšce 437 metrů

Nejlépe se na konec silnice, kde začíná pěší cesta kolem vrcholu, lze dostat pronajatým skútrem, autem či taxíkem. Z Vila Baleiry sem lze dojít také pěšky, ale je nutné počítat s tím, že 95 procent cesty vede po asfaltové silnici bez chodníku.

Co a kde ochutnat

Restaurace jsou na Porto Santo zařízené jednoduše. Řada z nich se nachází přímo na pláži, jako například Pé na Água s širokou nabídkou čerstvých ryb. Z řady vystupuje jen podnik Solar do Infante umístěný v kostce z kamenů a skla. Spíše než na honosné zařízení se v restauracích soustředí na kvalitu a čerstvost použitých surovin. Všechny podniky mají denně nalovené ryby a mořské plody. Místní speciality se příliš neliší od toho, co nabízí sousední Madeira. Tradiční kulatý chléb bolo do caco podávaný nejčastěji s česnekovým máslem, tomatová či cibulová polévka, často se sázeným vejcem.

Oblíbené jsou také steaky z tuňáka servírované s místní specialitou milho frito – jde o smažené kostky či kvádry z kukuřičné mouky, které ve zdejších končinách nahrazují bramborové hranolky. Z ryb stojí za vyzkoušení místní hlubinná ryba espada, nejčastěji podávaná se smaženým banánem a maracujou.

Porto SantoPorto Santo | Zdenek Peceny

Na různé způsoby se stejně jako v celém Portugalsku připravuje sušená a solená treska (bacalhau). Z masových pokrmů musí každý návštěvník vyzkoušet espetadu, masový špíz z kostek hovězího masa grilovaný na otevřeném ohni ochucený mořskou solí a česnekovým máslem. Dalším tradičním masovým pokrmem je carne de vinho e alhos – kousky vepřového marinované ve víně, česneku a octu podávané s bramborem a pomerančem.

Jak se tam dostat

Spojení Prahy s touto periferií Evropské unie není nejjednodušší. Na ostrov se dá dostat s jedním přestupem v Lisabonu, to ale většinou vyžaduje téměř celý den či noc strávenou na lisabonském letišti. Na sousední Madeiru nabízí aerolinka TAP každodenní spoj s pohodlným přestupem v Lisabonu a v sezoně lze využít jednou týdně charterové lety Praha–Madeira společnosti Smart Wings.

Z Madeiry na ostrov Porto Santo jezdí minimálně jednou denně trajekt. Cesta trvá dvě a půl hodiny a zpáteční jízdenka vyjde na 50 eur. Rychlejší variantou je desetiminutový let se společností SATA. Létá se třikrát denně a zpáteční letenka stojí od 110 eur.