Ostuda Varů? Národní dům dlouhá léta blokuje kouzelník

Národní dům je největší ostudou Karlových Varů. Jsou o tom přesvědčeni lidé, kteří hlasovali v anketě Sedmičky.

Anketa na webu Sedmičky nabídla lidem na výběr ze třinácti konkrétních budov, staveb a lokalit. Pro Národní dům hlasovala čtvrtina z téměř čtyř set čtenářů. Pětina pak zařadila na druhé místo Horní nádraží. A vůdčí trojici uzavírají dnes již téměř proslulý parkovací dům s byty před sanatoriem Imperial v Libušině ulici.
Na dalších místech se objevuje traverzová konstrukce u křižovatky u Koníčka, Spořitelna na Divadelním náměstí, někdejší letní kino, rezidence Královská vyhlídka, která vyrostla hned vedle „bronzových“ garáží. To z těch záležitostí, které „zabodovaly“ nejvíce a tvoří horní polovinu žebříčku.

Je to záležitost výběru

Jistě, každá taková anketa je v podstatě hra, jejíž výsledky ovlivňuje výběr předložených možností. „Ve Varech je toho celkem dost. Není problém něco najít,“ komentuje výběr trefně historik Lukáš Svoboda.
„Řada v anketě uvedených věcí má řešení. Nic nenaděláme například se spořitelnou, která má soukromého majitele. Ale u Národního domu, Horního nádraží nebo letního kina lze stav dříve nebo později napravit,“ říká náměstek primátora Petr Keřka.

Nezaplatil, a chce odškodné

Národní dům je zablokovaný, žádné opravy a stavební práce zde nejsou možné. Na rozhodnutí Krajského soudu v Plzni závisí, zda bude město uznáno majitelem, či zda je právo na straně magika Iva Ouřady, který se o Národní dům již poněkolikáté soudí. Nyní „pro zmatečnost“, čímž se domáhá zrušení všech dřívějších rozhodnutí soudu, které označily za majitele domu město.
Současně se Ouřada soudí o ušlý zisk a požaduje dvě miliardy korun. Město mu dům v polovině devadesátých let prodalo za sto milionů korun, které ale kouzelník nezaplatil. Naopak s městem vede od roku 1996 soudní spory. Město spor o vlastnictví opakovaně v minulosti vyhrálo.
Letos měl být Národní dům nejen opravený, ale mělo už stát i nové komerční obchodní centrum na parkovišti za domem. To byl plán společnosti Eltodo, která se v roce 2005 na odkoupení Národního domu za dvacet jedna milionů korun dohodla s městem. Nejprve jej musí opravit. Má peníze, má i stavební povolení. „Jsme v roli diváků a nemáme možnost do dění nijak zasahovat. To se nám samozřejmě nelíbí, ale nezbývá, než vyčkat, jak všechno dopadne. Za ty roky nás to stálo už docela dost,“ uvádí mluvčí společnosti Eltodo Jan Rafaj.
Patová je situace i na dalším místě. Když přijede do světových lázní a krajského města vlakem nic netušící člověk, buď se pokřižuje, nebo si uplivne. To podle založení. Nádraží z roku 1870, v posledních šedesáti letech prakticky bez oprav, mělo být už opravené.
Rekonstrukce měla začít v roce 2003. Společnost Grandi Stazioni, která ji má provést a bude mít nádraží v pronájmu, zdůvodila zpoždění tím, že náklady na rekonstrukci budou podstatně vyšší, než se původně předpokládalo. Společnost předložila Českým drahám návrh řešení a od té doby se rok, možná i dva, nic nepohnulo kupředu.
„Jde o to najít model, který by byl přijatelný jak pro nás, tak pro České dráhy. Těžko předjímat, kdy padne rozhodnutí,“ říká mluvčí Grandi Stazioni Martin Hamšík. Loni v srpnu předpokládal, že do loňského podzimu se obě strany dohodnou. „Rozhodnutí brání právní nejednoznačnost nejpravděpodobnějšího řešení aktuální situace. Snahou Českých drah je uzavřít jednání toto září,“ tlumočí stanovisko regionální mluvčí drah Radka Pistoriusová.
Podle ní mají České dráhy zájem „se změnami na Horním nádraží v Karlových Varech skutečně začít“.

Zničené panorama

Stavba je hotová, panorama s Imperialem jako dominantou zničené. To je také hlavní výhrada, kterou ke stavbě lidé z laické i odborné veřejnosti měli. V parkovacím domě se prodávají se byty i místa k parkování.
Původně tu měl stát jen parkovací dům. Zda je v souladu s územním plánem, že tu nyní stojí dům s drahými byty (byť při dodržení původního počtu parkovacích míst), přezkoumávají na podnět zastupitele Petra Kulhánka příslušné instituce.
Pokud shledají, že všechno v pořádku není, nelze určitě očekávat, že stavba zmizí. Možná nějakou tu pokutu. Jestli vůbec něco.

Intermezzo

„V Karlových Varech vedle sebe stojí novostavby, které nejsou určené pro zdejší lidi a pak jsou tu objekty, které nějakým způsobem veřejnosti slouží, ale jejich stav je buď tristní nebo ne úplně uspokojivý. A tenhle kontrast se mi v Karlových Varech zdá až zarážejícím způsobem příkladný,“ uvažuje archeolog Jiří Klsák, předseda Klubu Za Karlovarsko krásnější.
„Pokud se něco opravuje, mám na mysli hlavně veřejné zakázky, připadá mi, že se věci dělají složitěji, než je nutné. A také mám pocit, že v dnešní době se nic nedělá pořádně. Například vezměme rekonstrukci třídy T. G. Masaryka. Táhlo se to, byly opakovaně reklamace na provedení dlažby… Nevím, možná jsem trochu škarohlíd, ale anketa ukazuje, že na tom škarohlídství něco bude,“ dodává.
Některé věci může ovlivnit magistrát, například u nových staveb s nimi musí souhlasit. To je případ všech hotelů, rezidencí a podobných staveb, které lidi popuzují zejména v lázeňském území, případně v obchodně-správní části města.Magistrát může věci ovlivnit také tam, kde je majitelem objektu. U objektů v soukromých rukou má město pramalé možnosti, jak zjednat nápravu. Typickým příkladem je spořitelna.

Co s ostudami bude?

„Na majitele může určité tlaky vyvíjet stavební úřad. Například s majitelem spořitelny teď připravuje další jednání, aby zajistili další opadávající kusy budovy. Třeba se podaří správními pokutami jej přimět, aby s budovou konečně něco udělal,“ doufá náměstek.
Letní kino je poté, co zde před lety skončil poslední nájemce, opuštěné a zarostlé vegetací. Podle plánů města se celý areál zbourá a vznikne zde park. Vřídelní kolonáda i hotel Thermal budou stát dál. Bez ohledu na majetkové vztahy by jejich demolice a následné postavení nových objektů vyšlo příliš draho.
Budovu Císařských lázní vlastní kraj. Ten chce s pomocí evropských peněz lázně kompletně rekonstruovat. Opravy by měly začít v roce 2011 a potrvají pět let.
S novými stavbami, ať už jde o garáže v Libušině ulici, hotely za kostelem sv. Maří Magdalény v Moravské ulici nebo rezidenci Královská vyhlídka, se nestane nic. Vedle zmíněného kostela má do budoucna stát hotel Grand Majestic. Další stavby jsou plánované v lokalitě na Vyhlídce.
A optimismus nakonec – Lidový dům ve Staré Roli, pro který hlasovala čtyři procenta účastníků ankety, se dočká oprav už brzy.