Otrávený orel, vypadlá ptáčata... Zvířata potřebují pomoc

Co mají lidé dělat, pokud najdou zraněné zvíře? Pomohou jim například opavští strážníci.

Počátkem dubna objevila žena před vchodem do domu na Kasárenské ulici netopýra. V Městských sadech se zoufalým pískáním hlásilo mládě sovy. Koncem března našli mladí lidé nedaleko Kravař přiotráveného orla. Nedávno po Gudrichově ulici v Opavě pobíhal mýval, ze kterého se vyklubal ochočený psík mývalovitý. Mnozí nálezci stáli nad takovým zvířetem bezradně a nevěděli, co dělat.

Strážníci pomohou

„Když lidé uvidí ne příliš přítulné nebo nebezpečné zvíře, je nejlepší zachovat klid a nedělat rychlé pohyby. Pomalu z místa odejít a zavolat městskou policii,“ radila mluvčí městské policie Pavla Losertová s tím, že strážníci jsou pro odchyty zvířat potřebně vyškoleni. Určitě nedoporučuje, aby lidé zvířata chytali sami. První pomoc pak těmto zvířatům poskytnou ve Středisku volného času v Husově ulici v Opavě. „Bohužel nemáme potřebné vybavení, takže u nás zůstávají jen den, dva a potom je předáme pracovníkům stanice v Bartošovicích,“ řekla Romana Hejduková z opavského střediska. Někdy může člověk zvířeti místo pomoci ublížit. „Pokud lidé najdou srnčata, kolouchy nebo malé zajíčky ležet nehybně na zemi, v žádném případě se jich nesmí dotýkat a co nejrychleji by měli místo opustit. Odchov takových mláďat je velmi náročný a jejich návrat do přírody problematický. Ani my jsme tři zajíčky, které našel na dvoře pes, nezachránili,“ varoval Petr Orel ze Záchranné stanice v Bartošovicích.

Ptáky ohrozily mrazy

Ve stanici najdou azyl zvířata nalezená na území téměř celého Moravskoslezského kraje, části Zlínského a Olomouckého kraje. Do 24. dubna zde letos přijali více než sto padesát zvířat, což je ve srovnání s loňským rokem dvojnásobek. Chladné zimní počasí znamenalo velkou zátěž zejména pro zimující ptáky. „Sedmnáct ptáků bylo zesláblých hladem a dvaadvacet poraněných při střetu s auty,“ řekl Orel.

Orel otravu nepřežil

Mimořádnou událostí byl pro ně příjem samce orla mořského s příznaky otravy. Zpočátku vše vypadalo nadějně. Orel dostal infúzi i léky a sám začal žrát. Po třech dnech ale potravu odmítal a během Velikonoc uhynul. Svou partnerku tak dlouho nepřežil. Tu lidé našli u Budišovic uhynulou. „Jed organismus orla už značně poničil. Je to velká ztráta. Byl to jediný dospělý pár, u kterého jsme předpokládali, že se zahnízdí v kraji,“ řekl Orel.

Mysleli, že je to káně

Ptáka koncem března objevil Jakub Postulka se svou přítelkyní Lucií Pejšovou mezi Kravařemi a Velkými Hošticemi. Fotili jarní přírodu, když v dálce viděli na poli hnědou skvrnu. „Napřed jsme mysleli, že je to nějaký uhynulý zajíc. Pak jsme viděli, že je to pták. Považovali jsme ho za káně, ale když roztáhl křídla skoro na dva metry, poznali jsme orla,“ vyprávěl Jakub. Mladí lidé nevěděli, co dělat, pak zavolali bratrance. V obavě, aby jim neublížil, orlovi zakryli oči a opatrně ho zvedli. „Byl očividně nemocný. Drápy měl křečovitě zatažené a z hladu vyhrabával i žížaly.“ Protože šlo jednoznačně o otravu a pokládání otrávených návnad je zakázáno, nechali Bartošovičtí případ přešetřit. „V laboratoři budou vzorky ještě zkoumat,“ řekl Orel.