OwnFone prodává mobilní telefon s Braillovým písmem

OwnFone prodává mobilní telefon s Braillovým písmem

OwnFone prodává mobilní telefon s Braillovým písmem Zdroj: http://blog.aarp.org

Londýnská společnost OwnFone uvedla na trh první mobil určený pro zrakově postižené. Mezi záplavou chytrých telefonů se vyjímá už jen tím, že nemá displej, celou přední stranu zabírají tlačítka s Braillovým písmem. Podle společnosti první takový telefon určený pro masový trh je k mání za 60 liber, což jsou v přepočtu zhruba dva tisíce korun. Telefon vzniká s pomocí 3D tiskáren.

„3D tisk nabízí rychlou a nákladově efektivní možnost výroby personalizovaných tlačítek,“ říká vynálezce telefonu Tom Sunderland.

Zájemci o tento mobil mají možnost si ho na webových stránkách společnosti přizpůsobit. Mimo jiné tím, že si mohou vybrat personalizované popisky dvou až čtyř speciálních kláves. Ty jsou na telefonu předprogramované na to, aby vytočili například členy rodiny, přátele, opatrovníky či pohotovost.

Aktuální model „Braillphonu“ je založený na předchozích produktech firmy, která v roce 2012 vyvinula první telefon částečně produkovaný přes 3D tiskárny a o rok později dětský mobil 1stFone s pár klávesami určených pro klíčové kontakty.

Nejde o úplně první telefon s Braillovým písmem – na klávesách ho měly mimo jiné i některé typy Nokií a indický start-up Kriyate loni představil prototyp chytrého mobilu včetně represivního displeje, který umožňuje čtení dotykem. V programových marketech Apple Store i Google Play jsou k mání speciální aplikace umožňující zrakově postiženým používat běžné smartphony.

Má jít ale o první mobil s Braillovým písmem, který se postupně dostává na masový trh. Oslovit má i uživatele, kteří speciální písmo neumí číst. Firma nabízí možnost vytištění názvů hmatově rozpoznatelnými písmeny. Telefon je zatím sice k dispozici jen ve Velké Británii, ale společnost se chystá ho uvést celosvětově. S tím by měla OwnFone pomoci kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter.