Oživuje folklor. A skvěle točí basou

Sedmička představuje další hranickou osobnost v seriálu Generace 77. František Kopecký hraje v cimbálovce bez cimbálu.

Hranice/ Nebýt Františka Kopeckého, byli by v Hranicích hodně ochuzeni milovníci folkloru i fandové elektronické hudby. Mladý hudebník hraje na basu v podle svých slov jediné folklorní kapele na Hranicku, v Hudecké muzice. Zároveň se podílí na pořádání festivalu Bassdacastle. Hudebník a manažer Rozvojového partnerství Regionu Hranicko Kopecký je další osobností v seriálu Sedmičky přibližující úspěšné lidi narozené v roce 1977.

„Jsem renesanční člověk a baví mě všechno. Dělám spoustu věcí, i když to pak naráží na to, že v ničem nejsem dokonalý,“ říká o sobě Kopecký. Pochází z velké rodiny, má šest sourozenců. „Je to dar do života, protože materiální hodnoty u nás nehrály až tak velkou roli. Všichni jsme muzikanti, rádi se stýkáme a užijeme si hodně legrace,“ vypráví Kopecký.

V Hudecké muzice hraje už od roku 1993. „Kapela vznikla díky učiteli hudební školy v Hranicích Josefu Vývodovi, který ji v devadesátých letech založil. My jsme zůstali folkloru věrní až do teď, snažíme se ho udržet při životě. Úspěchem je, že máme ohlas i mimo Hranicko. Hráli jsme třeba na Slavnostech vína v Uherském Hradišti, v Polsku a teď se chystáme do Hlohovce,“ líčí basista čtyřčlenné skupiny.

Všichni přitom hrají na smyčcové nástroje. „Jsme taková cimbálovka bez cimbálu. Zatím se nám totiž nepodařilo najít cimbalistu,“ vysvětluje Kopecký.

Kapela hraje lidovky z různých oblastí. „Hranicko je folklorní země nikoho. Je to brána na Hanou, na Valašsko, na Záhoří. Nejsme vázaní na žádnou oblast, a tak hrajeme všechno,“ upřesňuje hudebník.

Jeho spoluhráčka z Hudecké muziky Marie Ličmanová na něm oceňuje jeho činorodost. „Známe se od studentských let. Začali jsme spolu na gymnáziu hrát v cimbálovce a v orchestru. Je to výborný muzikant, rád baví lidi, má spoustu nápadů, nejen hudebních. A skvěle točí basou,“ prozrazuje Ličmanová.

František Kopecký stál také u zrodu festivalu elektronické muziky Bassdacastle, který se už roky koná na nádvoří hustopečského zámku. „Název v překladu znamená Vybasuj zámek. Je to splněný sen. S kamarády máme rádi elektronickou muziku a festival vznikl díky snaze oživit zámek. Účastníci i dýdžejové si pochvalují, že prostředí renesančních arkád vytváří až magickou atmosféru. Líbí se jim, jak po nich blikají světla. Za to, že se akce koná, vděčím vedení Hustopečí a místním, kteří jsou obdivuhodně tolerantní,“ dodává Kopecký.

Rozděluje miliony

Kopeckého baví nejen muzicírování, ale také organizování. Už když studoval muzikologii na Univerzitě Palackého v Olomouci, podílel se na obnovení tradice majálesu. Dvakrát tak spolupořádal akci s koncerty pro tisíce lidí. „Dalo mně to hodně zkušeností. Původně jsem se chtěl věnovat organizování kulturního života, což jsem si také vyzkoušel v jedné agentuře v Olomouci, ale chtěl jsem se vrátit na Hranicko,“ vypráví Kopecký.

Začal pracovat pro agenturu Rozvojové partnerství Regionu Hranicko. „Každý rok rozdělujeme dotace za zhruba deset milionů korun, zpracováváme projekty, učíme starosty, šéfy neziskovek a podnikatele spolupracovat na různých záměrech,“ vysvětluje hranický manažer.

Podílel se například na vydání přehledu umělců a souborů na Hranicku v tištěné i internetové podobě nebo se zasadil o zakoupení mobilního pódia a prodejních stánků. „Budeme je půjčovat pořadatelům různých akcí,“ upřesňuje Kopecký.

Jeho organizace si stojí dobře i ve srovnání s ostatními. „Jsme mezi nejlepšími v Olomouckém kraji,“ říká Kopecký. Slova chvály pro něj má i jeho kolega z agentury Jan Balek. „Franta je skvělý člověk do party, nepokazí žádnou legraci a ještě přijde se svojí troškou do mlýna. Na kterýkoliv z nástrojů, které se ocitnou v jeho blízkosti, dokáže zanotovat dle přání a libosti. Živě se zajímá o své okolí a umí zaujmout svým pohledem na věc,“ sděluje Balek.