Ozónová vrstva se po zákazu freonů uzdravuje

ozónová díra, ilustrační foto

ozónová díra, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Studie, která zkoumala dvanáct míst v Evropě, Kanadě a Japonsku ukázala, že ozón v atmosféře zachytává víc UV záření, než tomu bylo před pěti lety.

Ještě před dvaceti roky, píše server Sme.sk, to byla jedna z největších globálních hrozeb. Vrstva ozónu, která nás ve výšce 20 kilometrů nad planetou chrání před nebezpečným ultrafialovým zářením, se zmenšovala. Na Zem pronikalo víc UV paprsků.

Po zákazu používání látek, které to způsobovaly (například freóny v ledičkách či sprejích) se začíná ozónová vrstva uzdravovat. Aspoň to naznačují zjištění řeckých výzkumníků z aténské akademie.

Ti porovnávali množství UV záření ve dvanácti evropských, kanadských a japonských městech. Byl mezi nimi také český Hradec Králové. V porovnání s rokem 2007 propustila ozónová vrstva o čtyři procenta méně UV­B záření.

O zmenšování ozónové díry nad Antarktidou psali vědci už před dvěma roky. Nejnovější výzkum ukázal, že ozdravování ozónovéj vrstvy má už efekt i na množství záření.

Svět začal brát varování vážně, až když je ozdobila Nobelova cena

V březnu zemřel ve Spojených státech ve věku 84 let nositel Nobelovy ceny za chemii Frank Sherwood Rowland, který jako jeden z prvních upozornil na škodlivý vliv freonů na ozonovou vrstvu v atmosféře.

Rowland byl jedním z trojice vědců, kteří v roce 1995 dostali Nobelovu cenu za vysvětlení toho, jak v atmosféře vzniká a jak se rozkládá ozonová vrstva. Ukázali, že vedlejší produkty aerosolových sprejů a deodorantů, tedy freony, mohou ničit ozonovou vrstvu v atmosféře.

Rowland a jeho student Mario Molina vypočítali, že když bude lidstvo používat freony nezměněným tempem, ozonová vrstva bude během několika desetiletí zlikvidována. Všeobecně byla jejich teorie přijata teprve po získání Nobelovy ceny. „Ukázalo se, že riziko dokonce ještě podcenili,“ uvedl Nobelův výbor při udělování ceny.