„Pacient půjde dřív domů“

Nový přístroj na léčbu močových kamenů zjednoduší péči o nemocné s litiázou.

Na konci července budou mít lékaři urologického oddělení Klaudiánovy nemocnice nový extrakorporální litotriptor – LERV. Přístroj slouží k drcení močových kamenů. „Výkony budou jednodušší a zkrátí se doba pobytu pacienta v nemocnici,“ říká primář urologie Richard Pabišta.

V čem bude nový přístroj lepší?
Výhodu vidím v tom, že zákrok nebude nutné provádět při utlumení nemocného. Bez anesteziologa.

Bude také rychlejší?
Nebude rychlejší, ale zkrátí dobu hospitalizace. Dnes u nás pacient po zákroku zůstává osmačtyřicet hodin, nově to bude polovina.

Můžete vysvětlit, jak rozbíjíte močové kameny?
Kameny v močovém traktu se už dnes neodstraňují otevřenými operacemi, ale triádou zákroků LERV. Jde o kombinaci neinvazivní a dvou endoskopických metod. Pomocí té první vyřešíme až osmdesát procent případů. Naše oddělení léčí litiázu, tedy tvorbu močových kamenů, komplexně. Poradíme si i s komplikacemi.

O jaké komplikace jde?
Po nadrcení kamenů může dojít k ucpání odvodných močových cest jejich zbytky. To může vyvolat ledvinovou koliku, nebo i těžký zánět ledviny. Do orgánu pak musíme zavést silikonovou protézu, která zajistí odvod moči z ledviny. Někdy dokonce musíme orgán napíchnout pod ultrazvukovou kontrolou. Z pacientova boku pak dočasně vyvedeme silikonovou hadičku.

Kolik máte pacientů s močovými kameny?
LERV využíváme sedmnáct let. Díky tomu pacientů s kameny příliš nepřibývá. Od roku 1993 jsme ošetřili téměř pět tisíc lidí. Je ale třeba říci, že léčíme i pacienty z Liberecka, Jablonecka, Turnovska, Českolipska a Mělnicka.

Přibývá jiných nemocí?
Určitě stoupá počet onkologických chorob. Například před šesti lety jsme provedli pět resekcí ledviny, tedy odebrání její části se zhoubným nádorem. Loni už to bylo osmadvacet. Jestliže jsme v uplynulém roce devatenáctkrát odstranili prostatu kvůli zhoubnému nádoru, letos jich za půl roku máme už dvaadvacet.

Je to jistě i diagnostikou, v čem jste se v tomto ohledu zlepšili?
U rakoviny prostaty jde o výrazný posun. Od roku 2002 funguje preventivní program ve spolupráci se zdravotní pojišťovnou Škoda, jehož cílem je odhalit časné stadium onemocnění. Úkolem praktických lékařů z Boleslavska je každému muži po padesátém roku života odebrat jednou za rok krev na prostatický specifický antigen. To je krevní ukazatel, jehož zvýšená hodnota může signalizovat počátek zhoubného bujení v prostatické žláze. Do naší ambulance pak na doporučení praktiků přijdou všichni, jejichž hodnota antigenu je nad mezní úrovní.

Co je to LERV

drcení močových kamenů rázovou vlnou mimo tělo pacienta
přístroj vyvolá vlnu, která vniká do těla. Počítač ji zacílí přesně do kamene kousíčky odcházejí močovými cestami. Jsou-li větší, zablokují cesty jako při kolice. To se stává v jednom z deseti až dvaceti případů