Pacientům ulevuje „Asiat“

Přístroj z Asie už v Kolíně rozdrtil močové kameny sedmdesáti lidem.

To ošetření trvá asi jako jeden díl některého ze seriálů z lékařského prostředí. Pacient ho klidně může při zákroku sledovat, není v narkóze. Řeč je o léčbě litotryptorem. Přístrojem, který v Kolíně rozbíjí močové kameny aniž by lékaři museli operovat.
Litotryptorů je v Česku asi dvacet. Ten, který používají lékaři v Kolíně, je však v Evropě jedinečný. Oproti konkurentům jej vyrobili v Jižní Koreji. „Jeho předností je poměr výkonu a ceny,“ říká Miroslav Richter z firmy Asys, jež zastupuje společnost Urontech, výrobce přístroje. Před několika týdny koupili litotryptor v Mladé Boleslavi a podle oficiálních informací stál třináct milionů korun. Tržní cena toho „kolínského“ je sedm milionů.
Zkušební provoz litotryptoru zahájila nemocnice v květnu, od července je v normálním režimu. Za tu dobu léčil dvaasedmdesát nemocných. „Necítil jsem žádnou bolest. Ze strany pacienta jde o rychlý a nenáročný výkon,“ tvrdí jeden z ošetřených.
Léčba litotryptorem je podle odborníků šetrnější a často rychlejší než standardně používaný způsob řešení urologických obtíží. „Pacienti byli ošetření bez komplikací a s výbornými výsledky,“ tvrdí primář urologického oddělení Jan Jandejsek.
Jihokorejský „drtič kamenů“ sklízí v kolínské nemocnici zatím jen chválu. „Urychluje, zpříjemňuje a zlevňuje léčbu,“ říká ředitel Petr Chudomel, podle nějž se kolínská urologie stala školícím centrem pro střední Evropu.
Náklady na jedno ošetření jsou podle primáře Jana Jandejska minimální. „A účinnost přístroje je podle našich dosavadních zkušeností zhruba stejná jako u podobných typů přístrojů,“ tvrdí lékař. V praxi to znamená, že z dvaasedmdesáti pacientů bylo šedesát nemocných ošetřených hned po prvním výkonu, další využili ještě druhé či třetí sezení. Jen u dvou nemocných byla metoda hodnocená jako neúspěšná a močový kámen jim lékaři odstranili či odstraní jinou metodou.
Nemocnice zatím za přístroj neplatila žádné peníze, využívá jej coby „školitel“ zdarma.
Práci s „drtičem kamenů“ se primář Jandejsek a doktor Daniel Bulíř chystají představit na sjezdu České urologické společnosti, kde budou mít prezentaci.