Pád meteoritů nad Uralem inspiroval internetové vtipálky

pádu meteoritů nad Uralem

pádu meteoritů nad Uralem Zdroj: webpark.ru

Prakticky souběžně se zprávami o pádu roje meteoritů nad Uralem se dnes v ruském internetu objevily ironické žerty a jízlivé fotomontáže, které se často trefovaly do nejvyšších pater ruské politiky. S oblibou si jejich autoři brali na mušku šéfa Kremlu Vladimira Putina, který si podle jednoho blogera "uvědomil, že se na meteoritu ještě neproletěl".

„Putin kočírující kometu dnes nad Čeljabinskem učil malé meteority, jak mají správě hořet,“ píše se v příspěvku s narážkou na událost z loňského září, kdy se Putin v ptačím převleku snažil na deltaplánu navést hejno jeřábů na cestu do teplých krajin.

Produkce, pečlivě připravená Kremlem, byla zatím posledním z představení, v němž se hlava státu spoluobčanům představila už jako automobilový závodník, karatista, hokejista, biatlonista, lovec tygrů, rybář, potápěč, archeolog nebo žokej.

Kritik čeljabinských místních úřadů umístil na internetu fotografii černé městské skládky plné železného odpadu a automobilových vraků. Chmurný obrázek nadepsaný „Čeljabinsk před meteorickým deštěm“ doprovází další fotografie s titulkem „Čeljabinsk po meteorickém dešti“.

pádu meteoritů nad Uralempádu meteoritů nad Uralem | webpark.ru

Na jiné fotografii je vyobrazen americký filmový herec Bruce Willis v kostýmu astronauta z thrilleru Armaggedon, kde zachraňuje svět před meteoritem. „Už mně nevolejte,“ stojí pod fotografií.

pádu meteoritů nad Uralempádu meteoritů nad Uralem | webpark.ru

Obětí mystifikace se stala ruská státní televize, která o pádu meteoritů u Čeljabinska informovala jako jedna z prvních. Záběry převzaté z internetu šokovaným divákům ukazovaly obří hořící kráter, kde podle hlasatele zbytky meteoritu dopadly.

Ve skutečnosti ale jde o snímky plynového naleziště u turkmenské pouštní obce Darvaza. Počátkem 70. let minulého století se tam propadla půda a z podloží unikající plyn vzplanul. Kráter, nazvaný Brána do pekla, hoří dodnes.

Zřejmě vážně jsou naproti tomu míněny nabídky na odprodej meteorických úlomků, které se objevily na ruském Twitteru. Úlomky jsou prý autentické a prodejní cena je rozumná.