Palma, které se zamlouvá růst na diamantech

Spojenci. Rostlina Pandanus candelabrum zřejmě v místech, kde se vyskytuje kimberlit – průvodní příznak diamantů – nachází důležité živiny. Vyleštěná hornina na snímku ukazuje své vnitřní bohatství

Spojenci. Rostlina Pandanus candelabrum zřejmě v místech, kde se vyskytuje kimberlit – průvodní příznak diamantů – nachází důležité živiny. Vyleštěná hornina na snímku ukazuje své vnitřní bohatství Zdroj: Profimedia.cz

Botanici ji nazývají vznešeně Pandanus candelabrum. Pro laika je to obyčejná palma. Zato hledači diamantů ji mohou považovat za svatý grál prospektorství. Geolog Stephen E. Haggerty z Floridské mezinárodní univerzity totiž přišel na to, že se této rostlině mimořádně daří v ústích takzvaných kimberlitových komínů – a ty jsou proslulé jako naleziště diamantů.

Kimberlit představuje hlubinnou vyvřelinu, která dostala jméno po jihoafrickém hornickém městě Kimberley. Právě v této hornině tam byly v roce 1871 nalezeny diamanty. Nacházejí se v útvarech o průměru pod jeden kilometr, jež vypadají jako svislé trubice protínající zemskou kůru – proto také přízvisko komín. Kimberlitové komíny se hojně nacházejí jako pozůstatek sopečné činnosti v Jižní Africe, kde také prosluly vysokým obsahem diamantů.

Haggerty si spojil Pandanus candelabrum s diamanty při hledání kimberlitových komínů v Libérii. Při bagrování bažinaté půdy si všiml, že mu překáží zeleň, kterou už viděl na jiném nalezišti. Když pak pod odstraněným mokřadem našel ústí kimberlitového komínu o ploše zhruba 50 krát 500 metrů, došla mu souvislost a objev publikoval v časopise Economic Geology.

„Je to brilantní pozorování, které obzvláště v silně zalesněném terénu může geologům usnadnit identifikaci potenciálních nových nalezišť,“ uvedla geoložka Karin Olson Hoalová z Coloradské důlní školy.

Hagerty se věnuje dalšímu vyhledávání kimberlitových komínů pomocí palmy Pandanus candelabrum a současně „fušuje“ do řemesla botanikům. Chce zjistit, jak rostlina rozpoznává zvláštnosti půdy nad kimberlitovými komíny, které živiny ji zajímají nejvíce a jak je z vyvřeliny získává.