Pandy se chtějí vyhnout sestupu

Po třech letech strávených ve druhé nejvyšší lize doplní hráči s pandou na dresech mapu elitní basketbalové společnosti, Mattoni Národní basketbalovou ligu.

Ústecký klub dostal oficiální pozvánku od sportovního ředitele Mattoni NBL Zdeňka Ringsmutha hrát českou nejvyšší soutěž v basketbalu. Nabídka na účast v lize přišla poté, co z finančních důvodů odmítl soutěž semifinálový přemožitel BK Ústí nad Labem a poražený finalista 1. ligy BK Lions Jindřichův Hradec. Ze soutěže se odhlásily i takové bašty basketbalu, jakými jsou města Nový Jičín a Brno. Z těchto důvodů přišla řada na severočeský klub. Ten tak spolu s Chomutovem a Děčínem bude v sezoně svádět divácky atraktivní souboje s nádechem regionálního derby.
Klub bude hrát pod novým názvem Sluneta Ústí nad Labem. „Cíle si v tuto chvíli ještě nedáváme. Naším zájmem je poskytnout divákům kvalitnější basketbal. Takovým tajným přáním je vyhnutí se záchranářským pracím a zkusit okupovat místa pro play-off, případně pro předkolo play-
-off,“ uvedl předseda občanského sdružení klubu Tomáš Jelínek.
Vedení soutěže zvažuje dvě varianty. Buď bude hrát soutěž čtyřkolově dvanáct českých celků, a nebo týmů bude čtrnáct, z nich dva kluby budou ze Slovenska. Hrát českou nejvyšší soutěž mají zájem tři slovenské týmy, proto se sportovní ředitel Mattoni basketbalové ligy musí rozhodnout, které dva týmy z trojlístku Inter Bratislava, Nitra a Levice přijme. Všechny tři mají eminentní zájem hrát naši soutěž.

Posílení postů

Zkvalitnění kádru už v ústeckém týmu začalo. Zatím však zůstávají jména nových hráčů v utajení. „První smlouvy s posilami jsou podepsané, ale ještě jsme se s vedením neshodli, kdy ta jména vypustíme do médií. Nerad bych předbíhal událostem. Co vám mohu říct, je jen to, že máme domluvenou posilu na pozici rozehrávače,“ říká trenér Roman Bednář s tím, že by rád zdvojil až ztrojil všechny důležité posty. Po odchodu pivota Jakuba Hojdara momentálně klubu nejvíc chybí hráč na postu podkošového prostoru.
„Zvažujeme dvě varianty. Buď vezmeme menšího hráče s jinými přednostmi, a nebo půjdeme do hráče čistě pro vnitřní prostor pod košem,“ vysvětlil Bednář.
V české nejvyšší soutěži je post pivota v klubu většinou klíčový. Jak to bude v kádru staronového nováčka soutěže? „Když jsme hráli první ligu a měli jsme kvalitního pivota, jakým Kuba Hojdar určitě byl, tak dokázal na hřišti strávit třicet, někdy i čtyřicet minut. V nejvyšší soutěži musíte mít dva, maximálně tři hráče, kteří se na této pozici střídají. Požadavky v té lize jsou daleko fyzicky náročnější,“ dobře ví kouč. A právě tréninkové metody zůstávají víceméně stejné jako vloni. Trenér nemá potřebu měnit návyky. „Nevidím důvod dramaticky přetvářet koncept tréninků. My jsme kvalitně trénovali už letos. Ač kluci nebyli profesionálové, přistoupili na profesionální pojetí tréninků. Doufám, že se s příchodem nových hráčů zvýší jejich kvalita a že nenastanou situace, kdy někteří hráči kvalitativně nestíhali. Pro nadcházející sezonu bychom měli rádi v kádru dvanáct až čtrnáct hráčů, kteří by zintenzivnili kvalitu tréninků, což by se poté promítlo i v zápasech,“ doplnil Bednář.

Bez ostudy

Pokud by se kádr poskládal podle představ vedení severočeského klubu, nemuselo by Ústí být v tuzemské nejvyšší soutěži jen do počtu.
„Řešíme ještě posílení na postu křídelního hráče. Pokud mužstvo doplníme podle našich představ, myslím si, že budeme konkurenceschopní, abychom hráli se šesti až osmi kluby vyrovnanou partii. Otázkou také bude, kolik nakonec v lize bude týmů,“ nechce předbíhat trenér, který si na začátku příštího ročníku odbude svou premiéru v Mattoni NBL.
Klub kromě personálních změn řeší i jiný problém, jehož odstranění by pomohlo k tomu, aby na basketbal do haly na Klíši chodilo více diváků. A tím je řešení zázemí celku nováčka nejvyšší soutěže. „Děláme nové šatny. Máme zbrusu nové fitness centrum. Další otázky by měly směřovat spíše na majitele haly, což je firma Sluneta, ale v rámci naší spolupráce bychom chtěli upravit hrací plochu a pro diváky hlavně sedačky a osvětlení. Ale tyto zásahy nejsou zdaleka na pořadu dne,“ konstatoval předseda klubu Tomáš Jelínek.
Nejdůležitější je fakt, že klub sehnal peníze nezbytné pro chod klubu. Podařilo se mu získat prostředky na pokrytí sezony. Stalo se tak především díky generálnímu sponzorovi Sluneta a. s., který navýšil svůj příspěvek. Ale klubu pomohli i další sponzoři.