Pařížský Moulin Rouge existuje už 125 let

Moulin Rouge (Foto: Miloslav Hamřík)

Moulin Rouge (Foto: Miloslav Hamřík) Zdroj: Miloslav Hamrik

Před 125 lety, 6. října 1889, byl v Paříži slavnostně otevřen legendární kabaret Moulin Rouge. Podnik si záhy získal pověst místa plného bohémských umělců, mysl obluzujícího absintu a lechtivých radovánek. U zrodu kabaretu a tančírny na bulváru de Clichy stáli pánové Joseph Oller a Charles Zidler.

Svůj podnik, který přezdívali „první palác žen“, odlišili od početné konkurence zvláštně podmanivou, jakoby cirkusovou atmosférou. Pod otáčejícími se lopatkami kašírovaného větrného mlýna se scházela pestrá směsice lidí z různých společenských vrstev. Častými návštěvníky byli umělci v čele s malířem Henrim de Toulouse-Lautrecem.

Proslulost však podniku nezajistili jen slavní hosté, ale také, a možná především, kankán. Moulin Rouge sice nebyl kolébkou této smyslné podívané, ale i tak se v městě nad Seinou sotva najde jiné místo, které by bylo s „naturalistickou čtverylkou“ tak neodmyslitelně spojeno.

Moulin Rouge existuje dodnes a je jednou z hlavních turistických atrakcí Paříže, kam míří davy všech, kdo doufají, že tam zažijí alespoň letmý dotek dávno zaniklé „Belle Époque.“