Partii scrabblu jsem prohrála 325:421

Redaktorka Sedmičky si během rozhovoru zahrála scrabble s Vlastou Huckovou. Ta každoročně soupeří na velkých republikových turnajích i s Jaromírem Nohavicou.

Co spojuje hráče scrabblu a novináře? Mají plnou hlavu slov a písmenek. Proto jsem rozhovor nad známou hrou vnímala jako zábavu, trénink a oživení každodenní práce. Nakonec mi partie dala hlavně kvůli dvouminutovému limitu na rozmyšlenou pořádně zabrat.
„Scrabble, který hrají lidé v rodině, nejde srovnat s tím na turnajích. Pro začátečníky je nejhorší časový limit,“ varuje předem pětapadesátiletá Vlasta Hucková ze Strakonic a vybaluje hrací desku - scrabblovnici, stolní hodiny, zásobníky na písmena a sáček se sto písmenky. Naposled i partiář, do kterého budeme zapisovat pro kontrolu slova, která každá sestavíme, a jejich hodnotu. Jsem absolutní laik a tak partie s ostřílenou hráčkou začíná rychloinstruktáží.
Už začátek je, zdá se, smolný. Ze sedmi vytažených písmen mi jde složit pouze ÓM. Ale soupeřka také nemůže nic zkombinovat, k mému slovu doplňuje jen písmenko ů. Poprvé a naposled v celém zápase vedu.

Z jakých kombinací písmen nic nesložím?

Pro mě to jsou například CCNNÝ. Z nich nejde dělat vůbec nic. Nebo samé samohlásky a písmena s háčky. V takových případech je možné obětovat jeden tah a ze sáčku si vybrat nová písmena.
(Soupeřce se tento tah osvědčil. Vytáhla si všech sedm nových a hned z nich složila slovo NEBACIT, takže si připisuje padesátibodovou prémii. Já mám naopak v zásobníku ZRÝCAŽŇT. Vražedná kombinace.)

Jaká slova jsou nejvíc bodovaná?

Nejbodovanější je slovo NESVĚĎME a OSVĚŽENA. Má hodnotu 203 bodů. K tomu jaká slova volit ale člověk dojde až praxí a zkušenostmi.
(To vidím u slov XU, OĎÁK, MACH nebo JER. V životě jsem je neslyšela, ale v pravidlech pro scrabble platí. Pro zkušeného hráče jsem snadná kořist.)

Jak poznám, že mě soupeř nepodvádí a nevymýšlí si slovo, které neexistuje?

Na turnajích bývají počítače s on-line slovníky, ve kterých si mohou hráči ověřit úplně všechno. Při partiích si dělají vzájemnou kontrolu. Častější rozbroje bývají o to, jestli se soupeř vešel do časového limitu. Před vítězstvím jsou důležité i setiny vteřiny, a to oba hráče musí někdy srovnat rozhodčí.
(Tomu rozumím, i když v mém případě nejde o setiny, ale celý limit. Ještě jsem nepřišla na další slovo a už mi vypršel.)

Mohla jsem se na partii více připravit?

Na to nebyl čas. Většina hráčů začíná na on-line herně na počítači. To je nejpřístupnější. Partie jsou anonymní a mohou vedle sebe hrát začátečníci, ale i pokročilí.

V čem je rozdíl mezi domácí hrou a turnajem?

Doma se hraje podle tolerantnějších pravidel a se slovní zásobou s vlastními jmény, na libovolně dlouhý čas. Nic se nezapisuje ani časově neomezuje.

Jak jste začínala?

Byla to náhoda. Mám ráda křížovky a různé osmisměrky. V roce 1997 jsem v Květech našla výzvu, že kdo doplní správně lišty v tajence, postoupí na celorepublikový turnaj ve scrabble. Poslala jsem řešení a oni mě vybrali jako náhradnici za vítěze, který o účast nestál. Jela jsem na svůj první turnaj do Prahy. A hned napoprvé jsem hrála s Jaromírem Nohavicou. Ten je také největší propagátor scrabble, který hraje i jeho žena a dvě děti.

Konečně dochází písmenka v sáčku. Otírám orosené čelo. Přátelská partie v písecké redakci končí. Daleko za běžným časovým limitem, který bývá kolem pětačtyřiceti minut. Body jsou s přimhouřením oka 421:325 ve prospěch profesionálky. Největší šampioni prý získávají do pět set bodů. Vlasta Hucková má za sebou 385 partií z republikových turnajů, kterých bývá ročně kolem dvaceti. Prvních dvaatřicet hráčů postupuje na mistrovství republiky.
Výrobce scrabble nedávno oznámil, že mění zásadně pravidla hry, která jsou stejná od roku 1948. Hráči mluví o revoluční změně, která obrací pravidla naruby.
Nová verze spočívá v rozšíření zásoby slov o vlastní jména měst, celebrit a značek, o skládání slov pozpátku nebo o zrušení pravidla, podle kterého na sebe musejí slova navazovat. A to vše dělá hru mnohem méně náročnější.