Pawel Kucharski: BANK & PUNK

Pawel Kucharski

Pawel Kucharski Zdroj: Tomas Lebr

Jak se bývalý milovník punkové hudby a chodící hudební encyklopedie Pawel Kucharski stal generálním ředitelem jedné z „mladých“ bank.

Jakou představu máte o bankovní centrále? Čekáte novorenesanční budovu s prvky secese v centru města? A co kancelář pana generálního ředitele – vidíte zšeřelou místnost s rudým tepichem a exkluzivním nábytkem vyrobeným na zakázku? Omyl. Aspoň v případě digitální mBank, jejíž sídlo najdete v jedné karlínské administrativní budově. Ve třetím patře má banka pronajatý open space a v jeho rohu najdete malý prosklený kancl pro pana ředitele. Ale mBank není úplně typická banka. A její český CEO Pawel Kucharski není úplně typický bankéř.

Vítá mě ve své neformální malé kanceláři – stůl s počítačem, židle pro návštěvy, nic spektakulárního – až na jednu zásadní věc. Pan ředitel má na polici gramofon a ve skříni stovky desek. Pawel Kucharski si život bez hudby nedokáže představit. Je schopen o ní zasvěceně mluvit celé hodiny. Už dlouho píšu o hudbě, ale že budu s generálním ředitelem banky někdy rozebírat třetí album švédské alternativní zpěvačky Likke Li, to jsem fakt nečekal. A přesně to se stalo hned na začátku našeho rozhovoru.

Během chvíle se jaksi přirozeně přesouváme od konferenčního stolku na stojáka ke gramofonu. Kolem přístroje se nacházejí nové přírůstky do ředitelovy impresivní sbírky vinylových desek. Na bodrou pobídku tiskového mluvčího Pavla Vlčka se pana Kucharského ptám, jakou desku si naposledy koupil. Pan generální ředitel šokuje skutečným znalectvím v oboru současné progresivní hudby. „Zrovna poslouchám Alt-J, už se těším na jejich pražský koncert za čtrnáct dní.“ Tak to se tam asi potkáme, navzájem si pobaveně slibujeme. Z hlavy se mi rychle vypařují všechny otázky na Pawlovo zaměstnání.

Made in Poland

Rodák z polské Lodže Pawel Kucharski (43) pracuje v mBank už od jejího založení v roce 2000. Koncept internetové banky se na polském trhu rychle uchytil. Samotná značka je dnes nejsilnějším brandem na tamějším bankovním trhu. Má zhruba 3 a půl milionu klientů, v roce 2007 banka expandovala do Česka a na Slovensko. Kucharski je u nás zhruba půldruhého roku. Pod jeho vedením mBank drží páté místo na českém trhu. Zajímá mě, zda mezi polskými a českými klienty existují nějaké rozdíly. „Samozřejmě, jsou to úplně odlišné trhy. Český trh se rychle mění. Když jsem sem přišel, byla tu daleko menší konkurence. Z bankovního pohledu je český trh vyzrálejší, klienti mají více peněz. Zásadní rozdíl je i v tom, že Češi nejsou zdaleka tak ochotní si půjčovat jako Poláci.“ Čím to je? „Češi a Poláci mají jiné povahy. Poláci jsou spíš jako Slováci. Rádi dávají věci na odiv. Češi se o to tolik nestarají. Jsou daleko praktičtější.“

Pawel Kucharski vystudoval ekonomii na Univerzitě v Lodži, kde později získal také titul Executive MBA (University of Maryland). Má manželku a dvě děti.Pawel Kucharski vystudoval ekonomii na Univerzitě v Lodži, kde později získal také titul Executive MBA (University of Maryland). Má manželku a dvě děti. | Tomas Lebr

Ačkoli Pawla Kucharského potkávám v pracovním prostředí, na bankéře je oblečen vcelku neformálně a v košili a chinos kalhotách si ho klidně dovedu představit i na koncertě. Na jakém byl naposledy? „Viděl jsem Notwist v Paláci Akropolis, bydlím nedaleko. Hodně se mi líbili The Queens of the Stone Age ve Foru Karlín. V mládí jsem dost poslouchal punk, a tak bych někdy rád zašel i na Tři sestry,“ s legračně měkkým přízvukem správně vyslovuje název kapely. „Své dcery jsem vzal na Katy Perry, moc si to užily,“ směje se. A znalecky dodává: „Ale předkapela Charli XCX byla výborná.“ Večer mu u YouTube musím dát za pravdu.

Tipy na festivaly

Nemohu z hlavy dostat spojení punku a bankovnictví. Tak rozdílné světy, jak to jde dohromady? Šéf mBank se usmívá a líčí, že není v bance jediný, kdo vyrostl na punk rocku. Zmiňuje hlavní firemní právničku. Tiskový mluvčí zase přidává, že v mBank pracuje několik muzikantů. A co Pawel Kucharski, hrál v nějaké kapele? „Bohužel takový talent jsem do vínku nedostal.“ Ale mluvčí Vlček hned připomíná, že Pawel je výborným dýdžejem. „Měl jste koukat na našem vánočním večírku. Pawel se najednou objevil za dýdžejským pultem se sluchátky a pouštěl nám až do rána,“ směje se Vlček.

Pawel hudbu neposlouchá jenom doma, ale každým rokem se vypravuje na zahraniční festivaly. „Bezkonkurenčně nejlepší je festival Primavera v Barceloně. Koná se přímo u moře a nikdy nezapomenu, kdy jsem tam poprvé viděl své oblíbené Pixies. Taky s partou kamarádů jezdíme do Porta a každoročně v listopadu do Reykjavíku.“ V listopadu, na Island? „Není to typický venkovní festival,“ směje se. „Odehrává se v místních barech a je to ohromný kulturní zážitek. Říká se, že třicet procent Islanďanů se věnuje umění.“ Bavíme se o skvělém polském festivalu OFF, kam Pawel jezdí a vloni tam byl poprvé i s dcerami. Rád by někdy zajel i na Colours of Ostrava… „Bohužel, festival je v době, kdy s rodinou jezdíme na dovolenou,“ mrzí Pawla, jenž by letos nejraději stihl i Björk.

Pomalu přichází náš fotograf, a tak ze sebe ještě vysoukám dotaz, kde vidí svou banku v následujících letech. „Myslím, že z dlouhodobého hlediska jsme ve skvělé pozici. Digitální bankovnictví má před sebou velkou budoucnost. Všechno se přesouvá na internet – hudba, noviny a tak dále – a pevně věřím, že bankovnictví taky. My fungujeme jako internetová banka od začátku, máme velké zkušenosti z prodeje, služeb a komunikace s klienty. Je to pro nás ohromná příležitost,“ věří Pawel Kucharski. Jestli rozumí bankovnímu sektoru tak jako muzice, nemají se jeho klienti skutečně čeho bát.