Pepa Vojtek je abstinent a Vladimír Čech nebyl v Milionáři

Vladimír Čech, Karel Kachyňa, Josef Vojtek nebo Karel Svoboda. Mají jména slavných osobností. Jak se jim s nimi žije?

Jmenují se stejně jako slavný moderátor, režisér, zpěvák a skladatel. Svět showbyznysu je jim ale vzdálený, žijí životy pokrývače nebo technika. A čas od času vysvětlují, že jejich slavné jméno je jen náhoda.

1. Vladimír Čech Vladimír Čech z Valtic na Břeclavsku si nejvíce pozornosti kvůli svému příjmení užil v době, kdy televize vysílala soutěžní pořad Chcete být milionářem. V letech 2000 až 2003 ho moderoval pražský herec se stejným jménem. „Máme tady v čekárně milionáře,“ volala na Čecha z Valtic třeba sestřička v nemocnici.

Soutěž doma s rodinou sledoval, ale nikdy ho nenapadlo, že by se do ní přihlásil. „Na takové věci nemám čas. Pořád něco dělám,“ říká muž, který pracuje jako seřizovač ve vinných sklepech.
Ve Valticích má navíc penzion. „Když jsme začínali, hosté se nás často ptali, jestli penzion nepatří tomu známému moderátorovi. Ale nevadilo mi to. Vladimíra Čecha mám rád, je to sympatický muž s hezkým hlasem,“ říká jeho jmenovec.

Od doby, kdy pořad Chcete být milionářem? skončil, Čechovi jeho známé jméno téměř nikdo nepřipomíná.

2. Karel Kachyňa Karel Kachyňa z Břeclavi nemá se známým režisérem společné jenom jméno. Je dokonce jeho vzdálený příbuzný. „Byl to bratranec mého nebožtíka dědečka, který žil ve Velkých Bílovicích,“ říká. Se svým slavným příbuzným, který se narodil ve Vyškově, se ale nikdy nesetkal. „Několikrát přijel na jižní Moravu za svojí rodinou. Jezdil si sem také pro víno. Ale vždycky jsme se nějak minuli,“ lituje Kachyňa.

Na rozdíl od slavného příbuzného se k filmu nedostal. Živí se jako pokrývač. „Nezbývá mi, než se živit rukama. Po smrti Karla Kachyni všechno zdědila jeho mladá žena,“ říká s úsměvem. Kachyňovy filmy ale zná a má je rád. „Nejvíc se mi líbí asi Sestřičky, Kráva a Smrt krásných srnců,“ vyjmenovává.
V souvislosti se svým jménem má i jednu kuriózní historku z úřadu. „Šel jsem tam vyřizovat přídavky na děti a podle úředníků jsem už byl mrtvý. Prostě mě pohřbili. Je možné, že si mě spletli právě s režisérem Kachyňou,“ vzpomíná pokrývač.

Slavné příjmení jinak jeho život téměř neovlivňuje. „Milionář nejsem. Jenom se mě lidé pořád ptají, jestli je Karel Kachyňa moje rodina. Mám na to krátkou odpověď: ano. Ale jak jsme příbuzní, to už potom nikomu nevysvětluju,“ říká břeclavský Kachyňa.

3. Karel Svoboda Na slavného jmenovce začali Karla Svobodu z Hodonína upozorňovat lidé, až když před třemi lety skladatel populární hudby spáchal sebevraždu. Jeho jméno se tehdy drželo několik týdnů na titulních stránkách bulvárních novin. „Do té doby jsem měl docela klid. Všechno odstartovala až jeho záhadná smrt,“ říká. Ještě dnes ho lidé občas upozorní, že se jmenuje jako slavný skladatel. „Lidé si na něj vždycky vzpomenou v dobrém. Žádnou špatnou zkušenost s jeho jménem tak naštěstí nemám,“ popisuje.

Skladatel Karel Svoboda si našel místo v jeho životě už mnohem dřív. „Muziku mám rád a jeho písničky si vždycky rád poslechnu. Cokoliv napsal, vždycky to bylo dobré. Uznávám ho jako jednoho z nejlepších muzikantů, kteří u nás v moderním žánru vůbec existovali,“ říká jeho obdivovatel. Ze všech Svobodových písniček má nejraději hit Ještě že tě lásko mám, který nazpíval Petr Kolář.
Pro svého slavného jmenovce má jen slova chvály. „Jeho konec je pro mě dost záhadný a osobitý.

Mohl napsat ještě spoustu dobrých písniček. Mrzí mě, že už tady s námi není,“ smutní Svoboda. Dodává, že má také muziku v genech. „Karel Gott jeden čas zpíval s mojí sestřenicí Olgou Svobodovou. Můj strýc hrával v Národním divadle v Bratislavě a děda byl zase kapelník v rakousko-uherské vojenské kapele. Sestra zpívá ve sboru v kostele a já jsem v dětství také vystupoval,“ líčí muž, který se dnes živí jako obraběč kovů.

I když umí hrát na nástroje, hudbou si nikdy nevydělával. „Nenaskytla se mi příležitost, v muzice záleží na štěstí. Učil jsem se hrát na saxofon, ale dříve to byl zakazovaný kapitalistický nástroj. Něco jsem odehrál také na klarinet,“ uzavírá Svoboda.

4. Josef Vojtek Na rozdíl od zpěváka skupiny Kabát je Josef Vojtek z Mikulova abstinent a nekuřák. Přesto mají ti dva kromě jména něco společného. Umí hrát na kytaru. „Kdysi v mládí jsem se tomu chtěl věnovat víc, ale nakonec to nevyšlo,“ zavzpomínal méně známý Vojtek.

Ze známého jména nijak netěží. Jednou si ho ale našel jeden z fanoušků Kabátů. „Zavolal k nám domů a ptal se manželky, která telefon zvedla, jestli nemám něco společného s Pepou Vojtkem. Manželka se tomu jenom smála,“ vypráví. A přidává další historku s kamarádem z Břeclavi. „Ptal se svých dětí, jestli chtějí podpis od Pepy Vojtka. Byly nadšené, ale když mě uviděly, tak se zarazily,“ směje se.
Se známým zpěvákem nejsou ani vzdáleně příbuzní. „Moje rodina pochází z Vysočiny a z Valašska a zpěvák Kabátů z Teplic. Na Valašsku, odkud je můj otec, žije v jedné vesnici několik Pepů Vojtků,“ říká.

S jmenovcem ho ale spojuje láska k hudbě a vkus. „Kabáty poslouchám rád. Moje nejoblíbenější písnička je Když se u nás chlapi poperou,“ uzavírá.