Pervitin v Karviné vede

Jaké závislosti sužují Karviňany? Drogy, alkohol, automaty i cigarety.

Stovky Karviňanů si svůj život zatím neumí představit bez vydechování cigaretového dýmu, píchání pervitinu, prohrávání výplaty v automatech nebo pití alkoholu.
„Za uplynulý rok a začátek toho letošního roku máme 101 klientů, kteří dochází pravidelně,” počítá vedoucí karvinského K-centra Linda Radová. Jen za prvních čtrnáct dní v lednu je anonymně oslovilo osmnáct lidí. Podle pracovníků centra v Karviné mezi nealkoholovými drogami jednoznačně vede pervitin. Nejčastěji se na ně obrací mladí lidé do pětadvaceti let, většinou bez domova a s dluhy. Jiní lidé pak zápolí s alkoholem a automaty. „V minulém roce městská policie opakovaně kontrolovala herny a jiné podobné podniky a strážníci při nich našli čtyřiadevadesát lidí, kteří dostávají sociální dávky a přitom hráli na výherních automatech,” uvedla mluvčí města Šárka Swiderová. Sedm dní v týdnu vyráží vždy odpoledne Jakub Molinský do karvinských ulic. V K-centru pracuje už jedenáctým rokem. Na zádech batůžek s kontejnerkem na použité stříkačky, dezinfekcí, lékárničkou, čistými jehlami a dalšími zdravotnickými potřebami. Obracejí se na něj Karviňané, kteří někde najdou použité stříkačky. On je uklízí, závislým mění použitou stříkačku za čistou a informuje je i o K-centru, kam se mohou přijít poradit, umýt, najíst, popovídat si.
„V Karviné jednoznačně vede pervitin. A nevěřili byste, jací jsou právě jeho uživatelé puntíčkáři. Musí mít čisté oblečení, být oholení,“ říká Jakub Molinský. On i jeho kolegové denně pomáhají lidem, kteří kvůli závislosti přišli o domov, vyřídit rodné listy, občanské průkazy, registraci na úřadě práce. „Právě jsme třeba pomohli jednomu muži, kromě vyřízení dokladů, znovu navázat kontakt s jeho rodinou. Má kde bydlet, je fajn, když se jeho situace takto zlepší, vyhráno ale nemá,“ popsala vedoucí K-centra Linda Radová. K-centrum nevyhledávají jen samotní závislí, ale třeba i rodiče, kteří mají podezření, že jejich dítě bere drogy. „Někdy se přijdou jen sami zeptat na příznaky užití drogy, jindy přivedou dítě, nechají udělat test a chtějí poradit,“ dodává Molinský. Největší problém je podle něj to, že rodina často na člena, který má problém, moc tlačí. Je prý třeba udržet si stále určitý odstup. Čím větší ze strany rodičů nátlak, tím více pak mají synové a dcery touhu utéct.

Místo vděčnosti kudla

Ne každý závislý ale o pomoc stojí. „Už se mi stalo, že na mě vytáhl i nůž,“ říká Molinský. V Krakově vystudoval sociologii a práce v terénu ho zajímala vždy. Před jedenácti lety začal se streetworkem na ubytovně u vlakového nádraží v Karviné. Dnes má na starosti celé město. V K-centru se často setkávají i s příběhy, které nemají šťastný konec. Ne každý totiž vydrží docházet pravidelně a se závislostí se prát. „Pro mě byla třeba největším extrémem narkomanka, která otěhotněla a píchala si dál. Už sem nechodí, takže nevím, jak vše dopadlo,“ popisuje Radová. Najdou se i opačné případy. Láďa už do K-centra dochází asi půl roku. Ocitl se na ulici bez peněz, bez dokladů. „Teď přespávám v noclehárně u nádraží. Rozhodně je to mnohem lepší než být venku na ulici,“ srovnává klient K-centra Láďa. I on už má nyní všechny doklady a je přihlášený na úřadě práce. Jeho problémy začaly na střední škole, kterou nedokončil, s rodinou se nestýká. Díky centru se ale má kde vypovídat, podívat na televizi, zasurfovat na internetu. Karviňané propadají i nedrogovým závislostem. Gamblerství. To je problém, který má i spousta lidí na sociálních dávkách. Magistrát si na ně spolu s městskou policií už čtyři roky dává pozor. V ověřených případech pak gambleři místo peněz dostanou stravenky. „Stravenky za část dávek dostávají problémoví už skoro čtyři roky. Magistrát tuhle formu vždycky dobře zvažuje a vždy uplatňuje jen tam, kde opravdu problémy jsou. Víme o gamblerství, alkoholu, ale také o neschopnosti hospodařit s penězi jako takovými. Člověk dostane dávku a hned ji utratí. Problém zneužívání dávek ke hře na výherních hracích automatech je součást projektu nulové tolerance,“ popisuje mluvčí města Šárka Swiderová. Stravenkami ale gamblerům mohou proplácet jen pětašedesát procent dávek. Doložit zneužívání je navíc pracné. Magistrát to lidem musí dokázat, mít záznamy i svědectví. Zprávy o kontrolách se rozkřikly, a tak případů ubylo, v kontrolách se ale stále pokračuje.

Na záchytce jako doma

Alkohol je další rozšířenou neřestí Karviňanů. Průměrně vypijí návštěvníci jednoho z karvinských barů za měsíc dva tisíce litrů piva. Sestry na záchytné stanici by mohly vyprávět. Za jediný měsíc přijme karvinská záchytka asi dvě stovky lidí. „Jsou to ženy, muži, mladí i staří. Ženy jsou ale mnohem horší než chlapi. Mnohem vulgárnější a agresivnější,“ říká sestra Vanda Wawreczková.
Stále častěji přivážejí na stanici policisté nebo záchranáři mladé lidi. „To dřív nebývalo,“ připouští Wawreczková. Karvinská záchytka je nejlevnější v republice. Za noc tu opilec zaplatí sedm stovek. V jiných městech i mnoho tisíc. „Ani jsem si neuvědomoval, že mám s pitím problém, prostě jsem si říkal, že pár piv neuškodí,“ popisuje třiačtyřicetiletý Jaroslav. Odnášela to rodina a jemu začalo všechno vadit. „Když mi přítelkyně vmetla do obličeje pravdu, asi mi to docvaklo. Měl bych něco udělat. Už pár měsíců chodím k psychiatrovi. Snažím se,“ dodává Jaroslav.
To, že i kouření může zabíjet, se píše na každé krabičce cigaret. Kuřáky to ale neodradí. „Jasně, že si těch nápisů a varování všímám, ale je to marné, přestat neumím,“ přiznává Tomáš Foltyn. Za den vykouří i třicet cigaret. „Leze to pěkně do peněz, ale kupovat drahé zdravotní náplasti a podobné věci mi přijde hloupé, nevěřím tomu,“ myslí si Foltyn. Jsou ale lidé, kteří se s kouřením dovedou poprat i sami. A to z různých důvodů. „Kouřila jsem proto, že jsem byla nervózní z různých věcí a cigareta tak nějak tlumila stres. Jsem ráda, že jsem přestala. Strašně mi vadilo, jak mi smrdělo oblečení. Také lidé v mém okolí nekouřili a občas měli nějakou tu poznámku. Zaťala jsem zuby a vydržela,“ vypráví bývalá kuřačka Adéla Poláchová. Ať už se jedná o drogy či automaty, v Karviné je mnoho možností, jak závislosti řešit. Lze se obrátit také na odborníky. Jejich seznam najdete v infobloku na této dvojstraně.