Petschkův palác v Praze čeká rozsáhlá rekonstrukce

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce opravit Petschkův palác v pražské ulici Politických vězňů, který je národní kulturní památkou a v němž sídlí. Lhůta pro doručení nabídek nebo přijetí žádostí o účast je do 14. listopadu, práce za téměř 40 milionů korun by měly být dokončeny v prosinci 2012.

Podle informačního systému o veřejných zakázkách je předmětem podlimitní veřejné zakázky na stavební práce rekonstrukce dvorní a uliční fasády, čištění fasád, restaurování kovářských a zámečnických prvků, rekonstrukce a restaurování oken a dřevěných žaluzií a doplnění klempířských prvků. Součástí dodávky je i vypracování závěrečných restaurátorských zpráv. MPO bude nabídky hodnotit na základě tří kritérií. Posoudí celkovou nabídnutou cenu bez daně z přidané hodnoty, celkovou dobu realizace díla a celkovou délku záruční doby za dílo.

Petschkův palác je novoklasicistní budova, kterou v letech 1923 - 1929 nechal podle návrhů architekta Maxe Spielmanna postavit bankéř Julius Petschek jako Bankovní dům Petschek a spol. Za druhé světové války budovu zabrala německá tajná státní policie (gestapo) a zřídila si zde svou hlavní úřadovnu v Protektorátu Čechy a Morava.