Písek ve víru Smart technologií

Josef Knot

Josef Knot Zdroj: josefknot.cz

Soutěž Chytrá města pro budoucnost 2017 zaštítěná ministerstvem pro místní rozvoj a ministerstvem průmyslu a obchodu zná své vítěze. V kategorii do 10 tisíc obyvatel získala titul obec Hodonice za projekt Řešení mapových služeb GisOnline. V kategorii od 10 do 50 tisíc obyvatel zvítězil Písek s projektem „Veřejná část energetického portálu“. 

Ve velikostní kategorii město nad 50 tisíc obyvatel zvítězilo město BRNO za projekt “Brňáci pro Brno" s efektivním hlášením závad na komunikačních plochách s podporou mobilní aplikace, platformy Google Maps a GPS. V kategorii “Chytrý region” získal pro rok 2017 titul Moravskoslezský kraj za svůj projekt “Koncepce a vize Chytřejší kraj”.

Cílem soutěže je definovat trendy, propagovat Smart City projekty a podporovat obce, města i kraje ve sdílení a dobré praxi využívání nejmodernějších postupů. Právě v Písku zavádění Smart technologií do provozu města dlouhodobě podporují. „Je to úspěch všech, kteří spolupracují na projektu Smart Písek,“ říká místostarosta Písku a náměstek hejtmanky Jihočeského kraje Josef Knot (TOP 09), do jehož gesce realizace konceptu Smart Písek spadá.

V čem konkrétně pomáhá projekt „Veřejný energetický portál“, se kterým jste v soutěži vyhráli?

Veřejný energetický portál je nástavbou na projekt úsporných opatření, která na 18 objektech píseckých mateřských a základních škol pro město realizovala společnost ENESA, a jen pro tento rok nám přinesla úspory ve výši 3,5 miliónu korun. Tyto peníze využijeme zlepšení vybavení škol. Dalším přínosem jsou data, která díky chytrým technologiím máme k dispozici a která nám umožňují efektivnějšího řízení spotřeb energií například v závislosti na předpovědi počasí. Chceme, aby se s částí těchto informací mohla seznámit i veřejnost formou tzv. open data, kdy budou uživatelé moci prostřednictvím aplikace ve svých chytrých telefonech sledovat v reálném čase energetickou spotřebu jednotlivých budov. To se hodí zejména pro sledování účinnosti různých úsporných opatření.

Co dalšího díky projektu „chytré město" v Písku už funguje?

Smart City je především o udržitelném růstu měst. Ty úplně nejzajímavější projekty bývají běžnému člověku spíše skryty. V Písku máme například projekt nové spalovny odpadních kalů. Vybudovalijsme stanici energetického využití kalů a biomasy přímo v Čistírně odpadních vod. Technologie nám umožní likvidovat až pět tisíc tun kalů ročně a ještě je tu určitá rezerva pro okolní obce. Máme třeba i zajímavý matematický model vodovodní sítě, který snižuje ztráty pitné vody. Instalujeme chytré zastávky, na kterých lidé uvidí polohu autobusu nebo budou moci využít Wi-Fi.  

Mluví se i o systému„chytrého parkování". Kdy přijde na řadu?

Systém je složený z několika vzájemně se doplňujících částí a nyní se dostává do fáze testování. Od poloviny října budou již všechny části instalovány a zprovozněny a nejdéle do konce tohoto roku celý systém nasadíme do plného provozu.