Pivní království v Nota Bene

Nota Bene

Nota Bene Zdroj: E15 Anna Vackova

V posledních dvou letech dochází k obrovské renesanci tradičního českého piva, po celé zemi vznikají nové minipivovary vařící desítky zajímavých pivních speciálů. Na vzrůstající nabídku netradičních a neobvyklých piv zareagoval nový podnik Nota Bene otevřený na konci ledna nedaleko metra I. P. Pavlova, který vsadil vedle domácí kuchyně především na pestrou nabídku výtečných točených piv.

Pekelná kočka

V Nota Bene nemají ani stálý jídelní lístek, ani stejnou nabídku piv. Když sem přijdete po týdnu, všechno bude jiné, snad jen s jedinou výjimkou, kterou představuje dnes již prestižní únětická desítka a dvanáctka, nádherně hořká piva s dlouhou dochutí. Ta jediná zde čepují stále. Dalším malým pivovarem, který tu můžete většinou ochutnat, je Matuška. Rodinný pivovar vznikl před třemi lety v obci Broumy na Křivoklátsku, když vsadil na piva vyrobená tradičním řemeslným způsobem bez filtrace či pasterizace. V čase naší návštěvy zrovna narazili úplně nové pivo s poněkud strašidelným názvem Hell cat (tedy pekelná kočka) a také s poměrně vysokou hladinou alkoholu 8,5 procenta, což ve stupních odpovídá téměř dvaadvacítce. Takové pivo samozřejmě není na žízeň, ale pro chuť, krásně voní (některé tóny připomínají až víno) a chutná tak slastně, že se opravdu musíte brzdit. Stoupá totiž pěkně rychle do hlavy.

Nota BeneNota Bene | E15

Sklepní beerpoint

V Nota Bene se o vyprahlé hosty stará hned šest píp, takže výběr je skutečně pestrý – ještě jsme vyzkoušeli krásně pitelný ovesný speciál ze Staňkova rukodělného pivovárku a velmi zajímavou Černou vdovu z pivovaru Nomád (kočovný pivovar, který vaří pivo v různých pivovarech). Tato černá čtrnáctka se připravuje z nakuřovaného sladu, tedy podobným způsobem, jako se připravují slavné „kouřové“ speciály v Bamberku. A chutná tak, jako by v pivu bylo trochu rozemleté klobásky.
Ale pojďme už rychle k jídlu. Nota Bene má dva prostory, v suterénu sídlí Beerpoint, tedy místo určené hlavně k ochutnávání piv, a k jídlu tu dostanete „pouze“ zajímavé chuťovky – třeba pečený bůček, rybí závitky z čerstvých pstruhů či nakládaný romadur.

Domácí kuchyně

V přízemní restauraci, jež zaujme jednoduchým interiérem, v němž hrají hlavní roli odhalené cihlové zdi, zrcadla a krásná pípa, už vaří, ale úplně jinak než v běžných restauracích. Nemají zde žádný stálý jídelní lístek, ale kuchař vaří podle toho, jaké suroviny ten den sežene a nakoupí. V Nota Bene navíc nepoužívají mrazák, mikrovlnou troubu ani fritézu. Uvaří se nějakých pět šest jídel, která jsou k dispozici od šesti hodin večer do vyprodání. V nabídce převažuje tradiční česká kuchyně, kterou občas zpestří tóny francouzské inspirace. A přestože jsou pokrmy nápadité, nenajdete zde žádné gurmánské experimenty – ostatně by se k pivním speciálům ani nehodily.

Nota BeneNota Bene | E15

Sázka na poctivost

Ze všech jídel sálala láska k řemeslu a sázka na poctivé provedení. Maďarský guláš potěšil měkkým masem a výtečnou přílohou v podobě pikantních pečených paprik, flank steak z hovězího pupku byl nádherně šťavnatý a také pečená pražma byla svěží a krásně se chuťově snoubila s mírně nakyslým jarním salátem s kuskusem a ředkvičkami. Ale jednoznačným králem večera byl famózní králík pečený na červeném víně, nevysušený, naopak s křehkým a šťavnatým masem, které chutnalo naprosto božsky.

Závěrečný ortel? Hlavním trumfem Nota Bene je pestrá nabídka skvělých piv a právě snoubení zajímavého piva s domácí „slowfood“ kuchyní představuje skvělý koncept, díky němuž se sem budete rádi vracet.

Z nabídky

Flank steak, šťouchané brambory s jarní cibulkou 295 korun, králík na červeném víně, bylinková bramborová kaše 265 korun, maďarský guláš, bramborový knedlík, salát z pečených paprik 175 korun, nadívané jarní kuřátko bylinkovou nádivkou, bramborová kaše 265 korun, pražma, kuskusový salát s jarní zeleninou 285 korun

Kontakt: Nota Bene, Mikovcova 4, Praha 2, notabene-restaurant.cz

O autorovi| Libor Budinský Praha, Autor je publicista