Pivo vaří i mniši v klášteře

Na Jihlavsku se vaří pivo v regionálním pivovaru s letitou tradicí i v rodinném podniku pod vrcholem Javořice.

K hitům letošního léta patří pivní turistika. A v parném létě,
jako je to letošní, si mnoho lidí nedokáže představit den bez
správně vychlazené a orosené sklenice zlatavého piva.
Velmi oblíbené je pivo z rodinných minipivovarů. Jeden
takový provozuje na Jihlavsku Milan Kozlíček v Horních Dubénkách.
„Vzniku minipivovaru předcházely asi dva roky experimentů
s vařením piva v domácích podmínkách. Prozatím to
máme jako vedlejší zaměstnání, protože je to pro nás spíše
koníček než zdroj obživy,“ svěřil se Kozlíček.
A letos připravil novinku.
„Stáčíme pivo do PET lahví kvůli cyklistům, kteří si to přáli,“
vysvětluje Kozlíček. Pivo vyrábí klasickým způsobem
z kvalitních surovin. Základem je žatecký chmel a kvalitní voda
z Javořické vrchoviny.
Ředitel jihlavského pivovaru Miloš Vostrý je přesvědčen, že
budou vznikat další minipivovary. „Je k tomu příznivá doba,
protože lidi chtějí kvalitní pivo, a to většinou minipivovary
vaří,“ míní Vostrý.
Důkazem je i pivo, které vaří mniši v klášteře Želiv, nebo
pivo z Dalešic, kde využili toho, že se v tamním pivovaru natáčel
slavný film Postřižiny.
V současné době je na Vysočině deset pivovarů včetně
menších rodinných. Havlíčkobrodsko a Žďársko
mají po jednom pivovaru. „Pivo je bohužel činnost,
která chce hodně kapitálu,“ míní majitel žďárského zámku
Constantin Kinský.