Plešatost prý způsobuje protein. Je ho příliš

plešatý Homer a vlasatý Mel, ilustrační foto

plešatý Homer a vlasatý Mel, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Až polovina mužů do padesátého roku věku plešatost pozná a smiřuje se s ní jako se součástí stárnutí. Plešatění ale nemusí být nezvrtané. Aspoň to tvrdí výzkumníci z Pennsylvánské univerzity. Na lysinách se objevuje prostaglandin D syntáza. Jestliže se ho podaří potlačit, muži mohou dostat svoje vlasy zpět.

Při plešatění hraje klíčovou roli mužský hormon testosteron a genetické vlastnosti, píše server Sme.sk. Tyto faktory způsobují, že vlasové folikuly se zmenšují, až jsou nakonec neviditelné a vzniká pleš. Vědci se snažili zjistit, jak přesně se tento jev odehrává.

Při pokusech na laboratorních myších se jim podařilo odhalit protein, který je za padání vlasů zodpovědný. Je jím prostaglandin D syntáza. Vědci zjistili, že je ho víc na plešatých částech hlavy, pod vlasy se skoro neobjevuje. Myši, které tento protein dostaly, přicházely o srst úplně. Odborníci takto dokázali, že prostaglandin se ve větší míře objevoval na pleši a bránil dalšímu růstu vlasů.

„Dalším krokem bude zjistit, co přesně ovlivňuje tento protein a jestli jeho blokování jen zastaví další vypadávání vlasů, nebo zda začnou znovu růst. Získat odpověď na tuto otázku bude nějaký čas trvat,“ říká profesor George Cotsarelis z katedry dermatologie Pennsylvánské univerzity.

Bierhanzlova mast, na lysinu past!

Výzkum léků, které by hladinu prostaglandinu mohly snížiť, už začal, některé preparáty jsou už i ve fázi klinického testování, tvrdí Cotsarelis, který výzkum vedl.

Podle vědců by konečný produktem jejich snažení mohla být mastička, kterou by si muži potírali hlavu a přestali by plešatět, v lepším případě by jim vlasy znovu narostly. Vzpomínáte si na reklamní slogan ze známého českého filmu: „Bierhanzlova mast, na lysinu past!“