Plzeň září v kolektivních sportech, potřebuje ale nutně lepší arény

Fotbalisté zvou fanoušky na divácky neatraktivní stadion, basketbalisté i házenkáři by uvítali další halu.

Ve sportparku v Malostranské ulici se po oválu prohánějí bruslaři, na rampách dovádějí teenageři na kolech a skateboardech. Ve Štruncových sadech a podél řek se mají budovat promenádní cesty, které pozvou další rekreační sportovce k příjemné projížďce. I to je jedna z podob plzeňského sportování. Kvalita sportu se ale nejen v Plzni posuzuje také podle výkonů špičkových týmů v jednotlivých odvětvích.

A tady se hřeje město na výsluní, má se opravdu čím pochlubit. Jestli západočeská metropole udrží nastavenou laťku, záleží i na tom, zda dokáže připravit pro ty nejlepší odpovídající sportovní zázemí. Asi nejdál od vysněného ideálu jsou lídři fotbalové ligy. Viktoria sice láká na domácí zápasy skvělými výkony a naposledy dokázala naplnit kapacitu ve Štruncových sadech akcí Uděláme maximum – Naplníme stadion, kdy na zápas s nováčkem z Ústí zvaly takové osobnosti, jako jsou gólman Petr Čech, hokejový útočník Martin Straka, házenkářská superstar Filip Jícha nebo olympijská vítězka Kateřina Emmons.

Blýskání na lepší stadion

Povedlo se, vyprodaný stadion sledoval kanonádu Viktorie, ale přesto zůstává skutečností, že plzeňští fotbalisté mají stále divácky nejméně atraktivní stánek v celé lize. Nyní se snad blýská na lepší časy. Po letech jalového rozhodování, kdy se uvažovalo o olympijském stadionu, megaprojektu se sjezdovkou nebo stánku na Borských polích naproti Tescu pro dvanáct tisíc diváků, vedení města nakonec upřednostnilo přestavbu městského stadionu ve Štruncových sadech. Zrušení atletické dráhy a postavení tří nových tribun kolem té hlavní má nyní schválit zastupitelstvo. Město ale potřebuje sehnat na celou akci půl miliardy, protože kromě přeměny „Štruncáku“ v ryze fotbalovou arénu musí ještě zaplatit postavení atletického stadionu ve Skvrňanech.

Vedení Viktorie jedná s radními o podobě Štruncových sadů několik měsíců a spřádá další plány. „Až se dostaví další tribuny, mohli bychom některé věci přestěhovat pod ně a v hlavní tribuně by potom mohla vyrůst důstojná síň slávy. Počítáme tam také s restaurací, fan shopem, centrem, kde byse mohly pořádat besedy nebo promítat sportovní přenosy,“ vypočítává manažer Viktorie Aleš Pangrác, který se na opravený stadion, tak jako další příznivci klubu, hodně těší.

„Když přijdou do Mladé Boleslavi tři tisícovky diváků, je tam výborná atmosféra hlavně díky útulnému stadionu, podobné je to v Budějovicích nebo Jablonci. A my bychom chtěli stadion přibližně pro dvanáct tisíc diváků, kde se budou moct hrát nejen evropské poháry, ale i zápasy reprezentace, můžou tu být i koncerty,“ dodává. Hokejoví indiáni si rozhodně na špatnou atmosféru v kotli plzeňské ČEZ Arény stěžovat nemohou, přesto zimní stadion mohl v současnosti vypadat také jinak.

Ještě jednu halu

Při kandidatuře Česka na mistrovství světa v roce 2003 figurovala v seznamu pořadatelských měst i Plzeň a v plánu bylo dobudování druhé plochy i se spojením s hlavním stadionem, a to za pomoci státních peněz. Jenže po odkladu české ho pořadatelství o rok Plzeň vypadla a druhá hala se dostavěla pouze okleštěná.

Na nadcházející sezonu připravil klub malé změny, novinkou je systém výroby ledu, který je běžný na stadionech ve Švédsku a v Rakousku. „Z vody odbouráváme molekuly kyslíku a teprve potom ji stříkáme na hrací plochu,“ vysvětluje ředitel Arény František Mynařík. Led je potom tvrdší, průzračnější, tenčí a také levnější. „Na našich stadionech jsme zatím první,“ doplňuje Mynařík. Zvenku na ČEZ Aréně visí nově obrovská obrazovka, na které se celý den vysílají pořady s hokejovou tematikou. „Přímý přenos ze zápasů ale budeme vysílat, jen když bude vyprodáno,“ vysvětluje obchodní ředitel hokejistů Emil Kristek. V stadiu příprav je hokejová hospoda pro fanoušky. Tu by chtěl klub vybudovat z budovy, kde byla prodejna firmy Mountfield. „Jednáme o pronájmu, ale letos tam určitě nic nevznikne,“ mírní optimismus Kristek. V městské hale na Slovanech se připravují basketbalisté Lokomotivy na svoji historickou sezonu v nejvyšší soutěži. Krásná aréna spolu s dovybudovanou tréninkovou halou nabízí optimistický pohled.

„Máme opravdu výborné podmínky, v areálu máme i vlastní regeneraci. Jediným problémem je klimatizace. Při zápasech na konci jara tady je dvaatřicet stupňů. Ale teď to vypadá, že v dohledné době by se mohlo i tohle vyřešit,“ říká tajemně šéf klubu Pavel Froněk. Přestože má klub k dispozici dvě haly, Froněk si myslí, že městu by slušela ještě další aréna. „To je ideál, při počtu družstev bychom ještě jednu tréninkovou halu uvítali,“ upřesňuje Froněk a stejný názor s ním sdílí i šéf klubu SSK Talent Plzeň Róbert Miček, který převzal od Lokomotivy nejvyšší soutěž házenkářů. Plzeň chce sportovní hrdiny, pro nadějné talenty ale prostě potřebuje dostatek vhodných arén. „Plzeň je městem kultury, doufám, že chce být i městem sportu,“ konstatuje trenér fotbalistů Pavel Vrba.