Po povrchu bizarní stopy Čechů v Číně

Je nám spolu dobře

Je nám spolu dobře Zdroj: aerofilms

Na východě Číny leží konglomerát, který v roce 1956 pomáhali založit zemědělci z Československa. Do stejné obce, stále nazvané Statek čínsko-československého přátelství, se před pár lety přestěhoval český sinolog Tomáš Jirsák přezdívaný Havran, aby učil češtinu na nové katedře bohemistiky. S celou rodinou čítající tři malé děti. Saša Dlouhý, nominovaný před třemi lety na Českého lva za dokument Trafačka – Chrám svobody, tento přesun zachytil do své novinky Je nám spolu dobře.

Jeho dokumentární snímek ukazuje, jak vypadá jedno čínské město s bizarně projevovanou náklonností k Česku, kde v centru stojí pomník zemědělcům z Vinařic v nadživotní velikosti a s traktorem a opodál se staví nová čtvrť s domy napodobujícími pražskou architekturu. Film se také snaží o pohled do mladé rodiny, která zkouší žít na místě plném smogu a odpadků, kde romantický výlet na Prvního máje zahrnuje oběd ve stánku u silnice. A k tomu ještě přidává zastávku ve Vinařicích, kde se na návštěvu Číny v budovatelských letech stále vzpomíná.

Vinařičtí ale o Číně nic moc zajímavého neprozradí a jejich nový výlet ve stopách předků je přehlídkou zdvořilostních frází. Do rodiny českého sinologa se také autor nedostane natolik hluboko, aby uspokojivě vysvětlil její vnitřní dynamiku a jejich setrvávání ve městě zjevně zdraví škodlivém. Do politické kritiky komunistické země, v níž řada věcí nefunguje, se tu také nikdo nepouští. A tak Je nám spolu dobře nejlépe funguje jako upozornění na zvláštní místo v jiné kultuře.

Je nám spolu dobře
(dokument, ČR 2014, 75 minut)
Scénář a režie: Saša Dlouhý
Vystupují: Tomáš Jirsák, Zuzana Jirsáková, Jiří Kohout, Jiří Louda
Hodnocení: 50 %