Po stezce Božídarským rašeliništěm

Podzimní mlhy v údolích vybízejí k horským výpravám za sluníčkem.

Po dlouhodobé rekonstrukci je konečně otevřená naučná stezka Božídarské rašeliniště.

Nástup na stezku je podchodem od hospůdky Špičák. „Přijeďte se podívat, barevný podzim je právě na vrcholu a Božídarské rašeliniště čeká na své první návštěvníky,“ láká na Boží Dar jeho starosta Jan Horník. Společně se sluníčkem. Zatímco údolí překrývá nízká oblačnost, na horách spočítáte spoustu krásných dní zalitých hřejivými paprsky.

Pro rodiče s dětmi se přímo nabízí výlet na Ježíškovu cestu, k návratu můžete od domečku číslo 12 využít naučnou stezku Božídarské rašeliniště. Pro děti cesta po chodníku nad úrovní terénu slibuje další hezký zážitek. Notýsek s mapou získáte v infocentru na Božím Daru. Odtud můžete také poslat přání Ježíškovi a využít božídarské vánoční pošty. „V poslední době panuje na horách překrásné slunečné počasí s teplotami okolo deseti stupňů, které je příslibem pěkného výletu do hor pro všechny naše příznivce a návštěvníky. Meteorologové slibují, že ráz počasí ještě vydrží,“ věří starosta Horník.

Božídarské rašeliniště

Naučná stezka Božídarské rašeliniště vede částí národní přírodní rezervace Božídarské rašeliniště, které bylo podle Ramsarské úmluvy vyhlášeno mezinárodně významným mokřadem.

Téměř tři a půl kilometru dlouhá stezka začíná u Infocentra Boží Dar, kde je také první informační tabule. Převážná část stezky vede po povalových chodnících, které zajišťují jak bezpečnost turistů, tak i rašeliniště a vzácných druhů živočichů a rostlin, které se v něm nachází.

Na trase naučné stezky Božídarské rašeliniště je rozmístěných dvanáct informačních tabulí, které pojednávají o prostředí a zvláštnostech rašeliniště i o historii těžby rašeliny v Krušnohoří. Na poslední zastávce naučné stezky Božídarské rašeliniště se můžete napojit na další naučnou stezku Blatenský příkop.

Rezervace je protkaná sítí značených turistických cest a lyžařských a cyklistických tratí. Zvláště vymezení lyžařských běžeckých tratí je však v několika lokalitách ve střetu s výskytem tetřívka obecného a bude nutno do budoucna řešit jejich přesné trasování.

Krásné výhledy nabízí i rozhledny v okolí. Navštivte Blatenský vrch, Plešivec či německý Fichtelberg. Využijte krásných podzimních výhledů před příchodem paní Zimy.

Střevlíci na horách

Božídarské rašeliniště se rozkládá na ploše 930 hektarů. V roce 1965 bylo vyhlášeno státní přírodní rezervací a je dosud nejrozsáhlejší rezervací Karlovarského kraje. Nepřehlédnutelnou dominantou rašeliniště je hora Špičák, vysoká 1115 metrů, čedičová kupa pocházející z druhohor a mladších třetihor.

V roce 1972 zde byla vystavěna naučná stezka. Začíná a končí v obci Boží Dar, centru zimních i letních sportů, a provede vás nejhodnotnější částí rašeliniště.

Respektujte prosím chodníčky, po kterých je stezka vedená - výška rašeliny je v rozmezí 0,5 až 3,8 metru a chodníčky tak chrání nejen tyto vzácné rostliny, ale zároveň i vaše zdraví. Rašelina, organická hmota vznikající z rostlinných společenstev nenáročných na minerální živiny za nadbytku vody a za ztíženého přístupu vzduchu, pokrývá rozsáhlá území Krušných hor.

Můžete zde vidět rašelinu ve všech fázích - nenarušenou, současně těženou a vytěženou, tedy postupně zarůstající. Zdejší bohaté zásoby byly objeveny v 18. století a původně se rašelina používala na topení. Nejprve bylo nutné rašeliniště odvodnit, odlesnit a zajistit přístupové cesty pro odvoz a manipulaci.

To vše trvalo jeden až dva roky, poté se teprve začalo těžit. V 19. století, kdy byla v okolí Božího Daru ukončena těžba cínu a stříbra, se těžba rašeliny stala jedním z hlavních zdrojů obživy místních obyvatel.

Jednou ze zajímavostí rašeliniště je například výskyt střevlíků, kteří z Krušných hor vymizeli v souvislosti s těžbou rašeliny, zejména díky odvodňování rozsáhlých území.
Božídarské rašeliniště bylo jediné, které se nepodařilo vysušit.

Dvanáct zastavení

1. Boží Dar
2. Horské louky
3. Geologie a přírodní poměry
4. Rýžování cínovce
5. Bříza zakrslá
6. Těžba rašeliny
7. Živočichové
8. Rostliny
9. Profil rašeliniště
10. Borovice kleč
11. Lesní porosty
12. Kam jít dál?

Infocentrum je otevřené denně od 8:00 do 12.30 a od 13.30 do 18.00.