Po stopách Beethovena v Hradci u Opavy

Vyhledávaným místem je zámek v Hradci nad Moravicí. Okolí sídla nabízí několik možností k pěšímu výletu.

Nejen zámecký areál láká do Hradce nad Moravicí. Městečko nedaleko Opavy toho nabízí víc. Kopcovitý terén na předhůří Nízkého Jeseníku vytváří malebnou krajinu.

Z okolních kopců je možné dohlédnout až k státní hranici s Polskem. Hradec je také kulturním centrem této části Slezska. Díky památkám se stává i cílem výletů zahraničních turistů. V minulosti jej rovněž navštívili významní hudební velikáni. Například Ludwig van Beethoven, Niccolo Paganini či Ferenc Liszt.

Se zámkem v Hradci je spojený především rod Lichnowských. V období mezi lety 1778 a 1945 drželo Hradec šest generací tohoto pruského knížecího rodu. Po požáru zámku v osmnáctém století museli dělníci strhnout hradby a zasypat příkopy. Na tomto volném místě poté vznikl anglický park. V něm návštěvníci najdou řadu vyhlídkových tras s několika odpočívadly.

Zámecký areál má rozlohu 130 hektarů. Věk nejstarších stromů se odhaduje na tři sta až čtyři sta let.

Při návštěvě Hradce nad Moravicí by si lidé neměli nechat uniknout výlet po Bukovském chodníku, což je lovecká stezka rodu Lichnowských. Trasa chodníku vede lesem, který se rozprostírá na stráních kopců nad řekou Moravicí.

Zámeckým parkem prochází několik značených turistických tras. Z městečka Hradce se mohou turisté vydat jižním směrem a dojít k Bezručově vyhlídce. Dále mohou pokračovat na rozcestí turistických tras u myslivny Doubrava.

Od zámku v Hradci nad Moravicí vede turistická trasa jihozápadním směrem přes Žimrovice a dále kolem Weisshuhnova kanálu. Turisté zde najdou akvadukt, vodní tunel a papírenský splav. Od tohoto splavu vede dlouhý náhon až k papírnám v Žimrovicích.

Nad areálem hradeckého zemědělského družstva je zhruba v polovině výšky svahu Hanuše vytesaný výklenek, do něhož se pohodlně vejdou až dva sedící lidé.

Původ výklenku zahaluje tajemství. Svah je zde velice prudký a výklenek je špatně přístupný shora i zdola. Na hřebeni se nachází staré dělostřelecké opevnění a základy vojenských objektů z tereziánské doby. Podle badatelů by mohlo jít o pozorovatelnu zaměřenou na přístupové cesty od Fulneku a Žimrovic.

Na protilehlé straně Hradce na vrchu Kalvárie se nachází křížová cesta skládající se ze zděných kapliček z roku 1856. Za křížem na konci stezky návštěvníci naleznou pozůstatky opevnění z dob válek Pruska a Rakouska.

ZÁMEK HRADEC NAD MORAVICÍ

* hlavní prohlídkový okruh nabízí historické interiéry, zámeckou čítárnu, jídelnu či společenské sály, vstupné činí 100 korun
* doplňkový okruh nabízí hostinské apartmá, zámeckou kapli, Erbovní sál či výstavu loveckých zbraní, vstupné je 80 korun
* otevřeno má pouze o víkendu od 10.00 do 16.00, v jiný čas dle telefonické objednávky na čísle 553 783 444
www.zamek-hradec.cz