Pohyb srdci prospívá, pohyb akcií však nikoli

Známé úsloví, že všeho moc škodí, na sebe vzalo novou podobu. Je jím častý a prudký pohyb akcií na burzách. Také se sice říká, že nejde-li o život, jde o ..., jenže právě v tomto případě o život jde: pravidelné sledování velkých výkyvů akcií zvyšuje riziko infarktu.

Poznatek vzešel z nové analýzy dat v Číně a Spojených Státech a vyplývá z něj, že nejvíce ohroženi jsou byznysmeni, kteří pohyby cen akcií sledují denně.

Podle organizace Bernstein Research výkonnost akcií ovlivňuje zdravotní statistiky dokonce více než léky na kardiovaskulární choroby, které se v posledních letech objevily na trhu. Své závěry popsali v publikaci European Heart Journal čínští vědci, kteří porovnávali data z devíti šanghajských čtvrtí.

V letech 2006 až 2008 zažívala burza v Šanghaji výrazné výkyvy cen akcií a právě v tomto období se při každém poklesu nebo naopak vzrůstu hlavního indexu o jedno procento zvýšil počet úmrtí na infarkt o 1,9 procenta.

Čtěte také: Papandreu vyhnal rozhodnutím o referendu optimismus z trhů

Jasná příčinná souvislost se ale neprokázala a výzkumníci připomněli, že řada čínských investorů, kteří v předmětné době na infarkt zemřeli, byli starší lidé, kteří většinu dne trávil tak, že seděli ve vstupní hale burzy a sledovali monitory s pohyby cen akcií.

Hlavní analytik společnosti Bernstein Research Jack Scannell vzkazuje, že je „zdravější“ sledovat své portfolio méně často. Každodenní hltání výsledků přináší podle Scanella v polovině případů zklamání, což lidské psychice neprospívá. Scanell nepochybně s jistou nadsázkou dodává, že kdyby investoři sledovali své portfolio jednou za deset let, frustrujících okamžiků by zažili mnohem méně.

Jiná studie z loňska zase dává zvýšenou incidenci infarktu do souvislosti skaždým poklesem amerického indexu Nasdaq. Když index klesl, infarktů přibylo a naopak, uváděl ve své zprávě vědecký tým z Dukeovy univerzity.