Politici v debatě Sedmičky

Týdeník Sedmička uspořádal předvolební debatu s lídry politických stran i zástupci občanských iniciativ.

Kdo přišel v pátek 24. září do ostravského kina Vesmír, mohl se stát svědkem neobvyklé debaty. Na pódiu zasedli lídři sedmi nejsilnějších ostravských politických stran a vedle nich lidé z nejrůznějších oborů. „Stodolní dělá Ostravě problémy i radost, ale měla by být zahrnutá jako plnohodnotné lákadlo cestovního ruchu. Jak si představujete spolupráci mezi městem a Stodolní?“ ptal se politiků Aleš Ďurka z agentury Stodolní.cz, která čtvrť zábavy zastupuje. Aleš Juchelka, kandidát na primátora strany TOP 09, uvedl, že město by mělo kulturu na Stodolní podpořit. Až na jediný klub Templ nemají podle Juchelky kde na Stodolní hrát kapely nebo divadla. „Je to tam jeden bar vedle druhého,“ kritizoval Juchelka. „Kouzlo Stodolní se ztrácí. Vím to, protože sám hraji v rockové kapele,“ poznamenal lídr KDU-ČSL Lukáš Curylo. To lídr ODS Dalibor Madej zareagoval jako konzervativec. „Stodolní je zvláštní tím, že vznikla zespoda. Nemyslím, že by radní města měli být ti osvícení a zřizovat na Stodolní kluby,“ konstatoval Madej. Primátor Petr Kajnar (ČSSD) zachoval neutralitu. „Město je otevřené jednání,“ prohlásil.
Další otázka patřila stavu silnic ve městě. „Vozovky jsou v Ostravě přeplněné, v době špičky je to šílené, za dvacet let se nic neudělalo,“ zlobil se učitel autoškoly Karel Harabiš.
„Stát přistupuje k Ostravě macešsky, město postihlo zastavení dopravních staveb,“ řekl lídr komunistů Martin Juroška. Primátor Kajnar však s učitelem Harabišem až tak nesouhlasil. „Za posledních dvacet let se udělalo v dopravní infrastruktuře dost,“ přesvědčoval Kajnar.
Parky a příroda zajímaly Vendulu Krčmářovou z ostravské Arniky, Jaroslav Němec ze sdružení za Černou kostku kritizoval nedostatek architektonických soutěží ve městě a dostalo se i na Kumara Vishwanathana ze sdružení Vzájemné soužití.

Bezdomovci a životní prostředí

„Co hodláte dělat se sílícím problémem bezdomovců ve městě?“ ptal se Vishwanathan a upozorňoval, že mezi ostravskými bezdomovci nejsou jen svobodní muži, ale i celé rodiny nebo matky samoživitelky.
„V příštích čtyřech letech musí město najít místo, kde by někteří z nich důstojně dožili,“ řekl primátor Kajnar o těch bezdomovcích, kteří nemají zájem spolupracovat s úřady a jsou ve zbědovaném stavu.
Nejvíce emocí vyvolaly debaty na téma Ostrava a její ovzduší. Náměstek primátora pro životní prostředí Dalibor Madej přiznal, že před čtyřmi lety si při nástupu do funkce pletl emise a imise. „I já si pletu imise a emise, ale máme odborníky, kteří mohou životní prostředí převzít,“ ujišťovala přítomné Eva Schwarzová, jednička kandidátky hnutí Ostravak. Tím odborníkem myslela Petra Jančíka z Ostravské univerzity, který kritizoval, že za poslední roky se kvalita ovzduší ve městě nijak nezlepšila. „Jsou to alarmující čísla,“ zlobila se na politiky další z debatujících, Pavla Skýbová z občanského sdružení Vzduch, když mluvila o spadech, které zasahují Radvanice a Bartovice. Petr Kajnar i Dalibor Madej argumentovali, že jako zástupci samosprávy dělají maximum a více nejsou schopní velké podniky v jejich chování ovlivnit. „Málo jsme v médiích zveřejňovali, co všechno jsme pro životní prostředí udělali,“ konstatoval Madej. A Petr Kajnar ve vzrušené debatě Jančíka z Ostravské univerzity kritizoval, že nerozumí kompetencím mezi státní správou a samosprávou.
Debata pokračovala i poté, co vlastně už skončila. Ještě dlouhé minuty se před kinem Vesmír primátor se svými kritiky dohadoval o tom, co město může či nemůže se svým ovzduším dělat.