Polnický chce na stupně vítězů

Juniora Radka Polnického čeká o víkendu světový šampionát cyklokrosařů v Táboře. Bude usilovat o medaili.

Vedle ostřílených borců z Mladoboleslavska Petra Dlaska či Martina Bíny mohou fanoušci cyklokrosu držet pěsti i v kategorii juniorů. Do závodu v Táboře nastoupí také Radek Polnický. „Mistrovství světa v Česku, to může být jen jednou za život. Bude to nejdůležitější závod mé kariéry a jeden z nejklíčovějších pro další roky,“ míní Radek Polnický. Vidinou pouhého startu na světovém šampionátu se však sedmnáctiletý závodník ukolébat nenechá. Mezi světovou extratřídou ve své kategorii myslí na příčky nejvyšší. „Zvláště v juniorech je to největší šance, jak získat medaili na mistrovství světa. Každý chce vyhrát,“ tvrdí Polnický. „Ale kdyby to nevyšlo, nebudu zklamaný. V medaili doufá až třicet závodníků. Záležet bude na štěstí a na tom, kdo se před závodem lépe vyspí,“ připomíná Polnický. Přípravám na mistrovství světa věnoval maximum. „Celou letošní sezonu jsem směřoval k šampionátu. Proti jiným letům jsem se tolik nesoustředil na jiné závody. Mistrovství je nejdůležitější a snažil jsem se připravovat podle profilu trati,“ říká mladý cyklokrosař.
Tomu, aby vše klaplo do puntíku, obětoval Radek Polnický hodně času. Na druhou kolej se dostaly také školní povinnosti. „Mám individuální studijní plán a pololetí můžu uzavřít až 31. března. Jsem strašně rád, že mi škola vyšla vstříc. Běžný lednový termín bych neměl šanci stihnout,“ uvědomuje si student Obchodní akademie v Mladé Boleslavi.
A co všechno na cyklokrosaře čeká? „Složitý nájezd do terénu, dlouhé tahové roviny a třikrát se naskakuje do kopce. To může být rozhodující,“ uvádí Radek Polnický. Přípravu v terénu zahájil dříve, než je obvyklé, právě kvůli tomu, že se šampionát jede doma. „V jiných sezonách jsem trénoval v terénu od září, ale letos už byl začátek posunutý na srpen. Doufám, že se to všechno vrátí,“ věří mládenec.
V Táboře čekává cyklokrosaře bouřlivá divácká kulisa. Ta bude podle Radka Polnického nad poměry proti běžným cyklokrosovým závodům v Česku. „Nervozitu nečekám. Může nás to jedině vybičovat k lepšímu výkonu,“ těší se cyklokrosař.
K úspěchu by všem domácím závodníkům na startu mohla pomoci sněhová nadílka. „Mně osobně se dobře jezdí i na blátě, ale sníh by byl super. Češi na něm umí daleko líp. Ostatní závodníci na něm odjedou jeden závod za sezonu,“ podotýká Polnický. Závod juniorů je na programu v sobotu od jedenácti hodin dopoledne, následuje boj cyklokrosařů do třiadvaceti let, v němž bude fandit svému staršímu bratrovi Jiřímu, a vše vyvrcholí v neděli závodem seniorů za účasti dalších Mladoboleslavanů Petra Dlaska a Martina Bíny.