Pomáhá nemocným zázračný generátor?

Klientovi dá do ruky a pod nohy válečky a pak do něj pouští slabé elektrické impulzy. Tak Václav Vašek léčí angínu.

Z medicíny nemá jediný semestr, přesto ze sebe chrlí názvy desítek nemocí. Majitel studia Relax & Smile v centru Kladna Václav Vašek tvrdí, že pomocí frekvenčního generátoru dokáže uzdravit či ulevit nemocným. Angínu „léčí“ přibližně hodinu. Stačí podle něj jen nastavit správnou frekvenci, která dokáže na viry a bakterie v těle člověka působit.
„Je samozřejmě lepší, když vím, jaký typ bacilu klient má. Když má v ruce například výsledky výtěru z krku, lze frekvenci výbojů nastavit naprosto přesně,“ říká Václav Vašek.
Právě u angíny podle něj přístroj bezpečně zabírá. Aby dal svým slovům důvěryhodnost, chce metodu prověřit přibližně na stovce pacientů společně s kladenskými lékaři.
Ti, které oslovil týdeník Sedmička, ale o metodě dosud neslyšeli a staví se k ní zdrženlivě.
Známý kladenský specialista v oboru ušní-nosní-krční Vladimír Čuba se domnívá, že pokud by měl přístroj tak jednoznačně pozitivní účin- ky, byl by z jeho výrobce multimilionář. „Pokud přístroj prošel přes zkušebny klasic- kým schvalovacím řízením, tak je to obrovský byznys,“ říká Čuba.

Přístroj nemá certifikát

Jenže přístroj, který majitel salonu Václav Vašek využívá nejen pro boj s angínou, ale také s astmatem, ke zmírnění průběhu planých neštovic, alergií a dalších nemocí, k léčení certifikát nemá a Vašek to nijak netají: „Není to zdravotnická technika,“ konstatuje.
Sedmička zjistila, že přístroj je v Česku registrovaný jako elektrické měřicí a laboratorní zařízení a jedinou normu, kterou splňuje, je ta, že neruší jiné přístroje.
Podle mnohých odborníků je neetické, že se přístroj používá k léčbě nemocných lidí, a nemá oficiální certifikát.
„Znamená to jediné, že k léčení by se používat neměl. Buď princip funguje, a pak je nutné jeho klinické účinky ověřit a opatřit bezpečnostním certifikátem, protože nyní nesplňuje zákon, nebo je to blamáž, a přístroj žádné účinky nemá,“ tvrdí expert, který se zdravotní technikou zabývá, ale nepřál si uvést jméno.
Na jeho stranu se částečně přiklání i kladenský praktický lékař František Svoboda. „Kdyby přístroj fungoval, bylo by to na Nobelovu cenu, proto radím spíš k opatrnosti,“ říká.

Pacientky jsou spokojené

Nemocné ženy, které metodu u Václava Vaška využily, si ji ale pochvalují. „Měla jsem kvůli angíně tři dny antibiotika, která vůbec nezabírala. Po půlhodinovém programu se mi okamžitě ulevilo, druhý den jsem se cítila zdravá, prášky jsem nedobrala,“ říká šestatřicetiletá Eva Hořká. Elektrické impulzy fungovaly i na čtyřiapadesátiletou Hanu Větrovcovou. „Nebyla jsem si jista, zda to byla, nebo nebyla angína, navíc jsem ani neměla kam jít, tak jsem to vyzkoušela. Faktem je, že po hodinovém sezení mi potíže ustaly,“ tvrdí Větrov- cová.
Stejný přístroj využívá olomoucký lékař Stanislav Rössler. Není však schopen říct, jak velký vliv má na léčení angíny. „Mám to jako doplněk k jiným přístrojům,“ vysvětluje lékař.
Frekvenční generátor, který je v Česku k mání přes internet za deset tisíc korun, by neměli používat lidé s kardiostimulátorem ani těhotné ženy.