Porcelán, becherovka, oplatky. Proč připomínají horké prameny?

Oplatky, becherovka, pohárky. Suvenýry, kterými si lázeňští pacienti před odjezdem z Karlových Varů pěchují zavazadla.

Pár minut po třinácté hodině se obchod Anny Staňkové v přízemí hotelu Chebský dvůr v lázeňském centru Karlových Varů zaplňuje lidmi. Většinou mluví rusky nebo německy. Nejprve se rozhlédnou, a pak se jejich zájem upne třemi směry. Na Karlovarské oplatky, Becherovku a lázeňské pohárky. Bez ohledu na národnost požadují to samé. Symboly města horkých pramenů.
„Já mám buď becherovkový den, nebo oplatkový. Celkově se ale oplatky prodávají víc. Jsou levnější než Becherovka nebo lázeňské pohárky, ale hlavně jimi můžete podarovat každého. Od dětí až po důchodce,“ usmívá se živnostnice, i když je v jednom kole. Zákazníci chtějí poradit s výběrem příchuti Karlovarských oplatek. Jedni volí klasiku, lískooříškové s příchutí vanilky nebo čokoládové, jiní sáhnou po nové zelené krabici. V ní jsou oplatky s příchutí jablka se skořicí. Starší německá dáma váhá mezi vaječným koňakem nebo mandlemi. Nakonec volí „Eierlikör“. „Dobrý den, jdu si koupit nějaké oplatky,“ hlásí už od dveří česká zákaznice seniorského věku. Do rukou bere krabici za krabicí a žádá informace o chuti. Nakonec vezme jednu příchuť „pro Ivana, jinou pro Jirku a třetí pro Frantu“.
Lázeňské oplatky, které jsou s atmosférou Karlových Varů spjaty od konce 18. století, jdou v obchodu Anny Staňkové na dračku. Podobně jako u jiných prodejců. V centru města je turistům nabízí prakticky každý druhý obchod. Stejně jako pohárky nebo becherovku. Třináctý pramen Karlových Varů.

Dlouhá cesta na vrchol

Becherovka, oplatky i pohárky patří ke Karlovým Varům už déle než 150 let. Avšak než se z nich staly tradiční suvenýry, urazily dlouhou cestu.
Becherovka spatřila světlo světa před více než dvěma stovkami let. Tehdy ještě jako žaludeční kapky Anglická hořká. Ostatně mnozí lázeňští pacienti z Německa tak na becherovku nahlížejí dodnes. Její název sice znají, ale o obsahu mnoho nevědí. Tradiční karlovarský nápoj mají spíš za švýcarské kapky než za hořkosladký bylinný likér. Stejně jako starší pár, kterému Anna Staňková musí přesně popsat chuť i procenta alkoholu. Manželé v důchodu netušili, že jde o likér. Do typických zelených lahví se becherovka stáčí od roku 1907. O téměř sto let později ji koupil francouzský koncern Pernod Richard.
První zmínka o karlovarských oplatkách pochází z roku 1788. Péct je začaly místní hospodyně jako lehkou pochoutku lázeňským hostům k čaji. A ti si je oblíbili. V roce 1904 bylo ve Varech už dvaadvacet pekáren oplatek. Dnes se Karlovarské oplatky vyrábějí v Bohaticích. Stejnojmenná společnost tam zaměstnává dvacet lidí, kteří upečou až 150 tisíc krabic oplatek měsíčně.
Také lázeňské pohárky se mohou pochlubit dlouhou historií. Ta sahá až do třicátých let 17. století. Nejdříve to byly obyčejné hrnky. Protože však lázeňský host musel s pohárkem korzovat po kolonádě, byl pohárek na konci 19. století opatřen dutým ouškem, které slouží k pití léčivé vody dodnes. Ploché pohárky se objevily po roce 1900. Dnes lázeňští hosté chtějí hlavně pohárky s motivy Karlových Varů, nejvíce pak dřevěnou kolonádu. „Již méně žádají Mlýnskou kolonádu. Kvůli nelíbivé architektuře nemají zájem o Vřídelní kolonádu,“ říká Jiří Červenka z chodovské manufaktury Amfora Bohemia, která vyrábí lázeňské keramické suvenýry. Minimální zájem je také o pohárky s náboženskými motivy, podle obchodníků starší Němci občas kupují cibulový vzor.
A nakonec ještě jednu specialitu nabízejí Karlovy Vary turistům. Kamenné růže. Ty však prý mají svá nejlepší léta už za sebou.