Porodila. A pak uchvátila akrobacií

Zlínské Duo Ogor v televizní show Talentmania nadchlo diváky i porotu.

Uběhlo teprve šest týdnů, co Milana Ogorová porodila dcerku Kornélii. Přesto si spolu se svým manželem Mariuszem vysloužila obrovský aplaus, když v pořadu Talentmania předváděli náročné gymnastické kreace. Porotci je za ně poslali do semifinále.

Zlínské Duo Ogor se akrobacií živí a do soutěže, kterou sleduje kolem milionu diváků, se přitom ani hlásit nechtělo. Zástupci televize je ale přesvědčili. „Říkala jsem, že čekám dítě, ale oni prý, že to zvládneme,“ vysvětluje Ogorová.

Nic jednoduchého to nebylo. Když přišel čas castingů, čekala Milana na porod. „Jeli jsme na poslední možný termín soutěže. Šest týdnů po porodu,“ svěřuje se Ogorová.

Pozvání od televize vzala dvojice jako příležitost k propagaci takzvané adagio akrobacie. Tak se říká představení, při němž duo prezentuje sílu, smysl pro rovnováhu a harmonické souznění s hudbou. „V České republice je toto umění málo známé. Jestli máme naději na výhru, to netuším. V Talentmanii je velké spektrum lidí, kteří dělají všechno možné. Ale pokusíme se lidi zaujmout,“ říká Ogor.

Ve Zlíně ví o dvojici málokdo a ani ve zbytku republiky není moc známá. Pravidelně však vystupuje v zahraničí, především v Německu nebo na výletních lodích.
Jejich cesta do světa adagio akrobacie začala před sedmi lety. Mariusz absolvoval státní cirkusovou školu v Polsku a Milana ve Zlíně dělala sportovní gymnastiku.

Seznámili se při představení v Německu a časem se vzali. Na akrobatickou kariéru to ale tehdy moc nevypadalo. „Měl jsem starosti s tím, abychom se uživili, nastoupil jsem do fabriky a chodil do práce. Ale jeden přítel z Běloruska nám doporučil, že bychom mohli zkusit pomalou akrobacii, že jsme pro ni jako stvoření. Nejdříve to bylo těžké, museli jsme hodně dřít, ale asi za rok jsme to zvládli,“ vrací se do minulosti Ogor.

Makačka v posilovně

Adagio akrobacie vyžaduje sílu a smysl pro balanc. To vše Duo Ogor má. „Je to makačka. Chodíme do posilovny a třikrát týdně trénujeme v sokolovně. Stále se ještě po porodu dostávám do formy,“ říká Ogorová.

Na jeviště v televizní soutěži se po vystoupení dostala i jejich novorozená dcera Kornélie, o kterou se pomáhala starat Mariuszova sestra. I na dalších vystoupeních chtějí mít rodiče svou ratolest při sobě. „Pojede s námi. Dítěti je nejlépe u rodičů,“ tvrdí Ogor.

Zda se dcerka vydá jednou v jejich šlépějích, Ogorovi netuší. „K pohybu a cvičení ji povedeme, ale necháme to na ní,“ směje se Ogorová.