Porodnice bude bez lékařů

Šéfové vysočinských nemocnic chtějí situaci hromadných výpovědí řešit na společné schůzce.

V novoměstské nemocnici dalo na konci roku výpověď 95 doktorů. Nejhorší situace nastane na ortopedii a gynekologicko-porodnickém oddělení. Vedení spolu se zřizovatelem zařízení – krajem Vysočina – připravuje krizový scénář, který má zajistit péči po 1. březnu.

Více než šedesát procent lékařů z novoměstské nemocnice nepřijde po tomto datu do práce. Pokud vláda nevyslyší jejich požadavky, deklarované ve výzvě Děkujeme, odcházíme.

„Z té skoro stovky lékařů je drtivá většina těch, kteří pracují na lůžkových odděleních. Zbývající jsou doktoři z ambulancí a rezidenti, mladí lékaři, kteří v nemocnici pobývají pár měsíců. S výpověďmi to myslíme smrtelně vážně. Je to vážné rozhodnutí, ke kterému nás vláda donutila,“ tvrdí internista novoměstské nemocnice a člen Lékařského odborového klubu Pavel Vávra.

„Podání výpovědí je cesta, kterou si lékaři zvolili na ústředí odborů. Chtějí být jednotní. Jinou práci nemají sehnanou, chtějí u nás pracovat, je to jen nátlak na vládu. My jsme připraveni lékaře obcházet a vysvětlovat jim situaci,“ řekla Sedmičce ředitelka novoměstské nemocnice Věra Palečková. Podle ní je nejvíc ohroženo fungování gynekologicko-porodnického oddělení a ortopedie.

Šéfové pěti nemocnic v kraji se měli ve středu setkat v Jihlavě, aby se dohodli na společném postupu.
„Pacienti včas dostanou informace, jakou péči budeme poskytovat od 1. března,“ tvrdí ředitelka Palečková.

Nespokojení lékaři chtějí zvýšit platy o polovinu až trojnásobek, v závislosti na kvalifikaci a zkušenostech. Podle Vávry se doktoři od ostatních profesních skupin liší tím, že peníze nutné na zvýšení platů jsou uvnitř zdravotnického rozpočtu.

„My nechceme žádné další peníze od státu, chceme pouze efektivně využívat stávající finanční prostředky, zabránit tunelování, korupci, rozkrádání a chceme pracovat s levnějšími léky,“ doplňuje internista Pavel Vávra.

Zdrojem peněz by podle něj mohla být hospodárnější léková politika. Státní ústav pro kontrolu léčiv má každoročně přeceňovat léčiva a tlačit na snížení cen. Od roku 2008 nevyvíjí žádnou aktivitu. Podle lékařů odevzdal svou pasivitou farmaceutickým firmám zhruba 10 miliard korun.

Druhým zdrojem jsou podle Vávry zdravotní pojišťovny, které fungují jako záložny. Na svých účtech mají až čtrnáct miliard korun, které by měly být za normálních okolností použity na léčbu pacientů a zpětně investovány do zdravotnictví.

Vedle peněz doktoři požadují zlepšení pracovních podmínek. „Nedostatek lékařů se u nás neprojevuje jenom díky tomu, že lékaři slouží tisíce přesčasových hodin ročně, to je porušování zákoníku práce. Pokud bychom se drželi zákonů, tak by zdravotnictví už před pěti deseti lety zkrachovalo,“ říká internista Vávra. Jen letos podle něj kvůli platům i jednodušším možnostem vzdělávání odešlo více než 500 ze 750 absolventů do zahraničí.

„Protest lékařů není prioritně směřován proti kraji jako zřizovateli nemocnic, ale proti vládním a ministerským postojům, přesto budou případné problémy s odchody lékařů dopadat na lidi v regionech,“ uvádí v prohlášení hejtman kraje Jiří Běhounek.

Podle hejtmana jsou ve hře také zdravotní pojišťovny. „Pokud nemocnice nebudou schopny zajistit plnohodnotnou službu pacientům, nebudou ji moci nabídnout ani zdravotním pojišťovnám. Jejich klienti, kterým jsou měsíčně strhávány z platů a mezd odvody na zdravotní pojištění, budou ošetření a plnění ze strany pojišťovny požadovat,“ upozorňuje Běhounek.

NEMOCNIČNÍ KRIZE V ČÍSLECH

147 lékařů pracuje v novoměstské nemocnici

130 doktorů z celkového počtu má větší úvazek (0,6 – 1,0)

95 výpovědí dostalo od svých lékařů vedení novoměstské nemocnice. To je po přepočítání úvazků 62% doktorů