Používá se k výrobě tofu, teď pomůže s výrobou levných solárních panelů

solární panely

solární panely Zdroj: Petr Horky

Co má společného tofu a solární panel? Ne, nejde o začátek pokusu o útočný vtip, ale o seriózní dotaz, na který díky výzkumu pracovníků na Liverpoolské univerzitě existuje odpověď: K jejich výrobě lze použít stejnou chemickou látku – chlorid hořečnatý. Ten je navíc až třistakrát levnější, než doposud užívaný a jedovatý chlorid kademnatý.

Nástřik na kadmiu založené sloučeniny je v současnosti v solárních panelech používán ke zvýšení efektivity panelů zhruba k 15 procentům. Doktor Jon Major z Liverpoolského Stephensonova institutu pro obnovitelnou energii nicméně po sérii experimentů zjistil, že naprosto stejného efektu zvýšení efektivity přes 15 procent lze dosáhnout i za pomoci aplikace chloridu hořečnatého.

Ten se získává z mořské vody a doposud byl využíván například při výrobě zmíněného tofu či sojového mléka, jako vodný roztok k plnění nemrznoucích směsí nebo k výrobě kovového hořčíku.

Nižší cena a ekologičnost

„Pokud má někdy obnovitelná energetika konkurovat fosilním palivům, je potřeba zajistit levnou výrobu například solárních panelů,“ uvedl Major při prezentaci svého výzkumu. Podle něj by továrny vyrábějící solární panely mohly ušetřit své pracovníky v daných sekcích vysokých bezpečnostních opatření, která nasazení životu nebezpečného chloridu kademnatého vyžaduje.

Tím dojde nejen ke snížení nákladů na výrobu z hlediska provozních požadavků, ale také z hlediska materiálové náročnosti – gram chloridu hořečnatého stojí jen 0,001 dolaru, oproti tomu gram dosavadního chloridu kademnatého stojí 0,3 dolaru. „K výrobě našeho pokusného panelu jsme vlastně vytvořili běžné sklo a foukací fixy, kterou jsme zakoupili v obyčejném obchodu pro modeláře,“ dodal k „cenové náročnosti“ výroby.

Výsledky studie Major prezentoval jak na webu univerzity, tak v aktuálním vydání časopisu Nature.