Povodně: Vypadalo to jako v Mordoru

Jindřich Mann z Tábora odjel jako dobrovolník na sever Čech. Pomáhá lidem, které vytopila povodeň. Šlo mu i o život.

Předpověď v rádiu hlásí v neděli večer další bouřky. Jindřich Mann stojí na střeše kostela v Liberci, blízko u Nové Vsi na severu Čech, kam odjel jako dobrovolník pomáhat při povodních. „Vypadá to jako Mordor z Pána prstenů. Jihovýchodně od Ještědu se hromadí mraky. Když se vžiju do lidí, kteří tady bydlí a sledují to, je mi špatně,“ říká do telefonu devatenáctiletý Jindřich Mann z Tábora.
Je to právě sedm dní, co do Nové Vsi přijel. Před tím byl několik týdnů na brigádě v kempu u Hluboké nad Vltavou. „Byla to už monotónní práce. Potřeboval jsem změnu, a když navíc můžu být někomu užitečný, neváhal jsem,“ vysvětluje.

Zavolal na humanitární organizaci ADRA. Odpověď přišla okamžitě. V pondělí dorazil na místo, kde mu řekli, co od něj potřebují. V úterý už pracoval v terénu.

Po víkendu odjelo hodně lidí. „Teď jich máme v terénu kolem dvou set. Další jsou připraveni zareagovat na náš mail a v podstatě hned dorazit na místo,“ popisuje komunikaci s dobrovolníky Pavla Tejlová z ADRY.

Kritické chvíle, které zažil ve vesnici Mann, je už ale minou. „Starosta byl na sesypání z toho, jak makal od rána do večera. V podstatě zachránil celou vesnici,“ popisuje Mann první dojmy.
Podle něj tam vládl zmatek. „Nikdo pořádně nevěděl, co má dělat. Pak se stalo, že jeden problém řešilo zbytečně i několik lidí najednou. Když ale vznikl na úřadě krizový štáb, hodně se to zlepšilo,“ říká mladík, který se nakonec stal v Nové Vsi koordinátorem dobrovolníků. Přes den jich prý má na starosti někdy až osmdesát.

„Teď je naším hlavním cílem zpřístupnit řeku. Těžká technika musí potom vyčistit koryto, aby stačilo pojmout další vodu, kdyby zase přišly přívalové deště,“ vysvětluje zásadní úkol na příští dny.
Dobrovolníci pomáhají odklízet i bahno z pozemků a zaplavených domů, oklepávají vlhké zdi, odvážejí trosky. Chvíli ale trvalo, než si je místní lidé pustili k tělu.

„Ze začátku jsme je pomalu museli prosit, jestli jim můžeme pomoct. Někteří měli možná svojí hrdost. Jiní si zase mysleli, že ostatní to potřebují víc,“ přibližuje Mann počáteční ostýchavost obyvatel Nové Vsi.
Každý den sleduje pečlivě na satelitních snímcích vývoj počasí. „Lidem se zase začal vracet do tváře klid, ale s každým deštěm se dostávají do stresu. Zvedne se hladina vody a nastává panika,“ říká.

Chce pomáhat dál

Podle něj není na odpočinek moc času. Lidé jsou proto nervózní. „Každý večer máme školení, jak se máme chovat. Pokud se setkáme se vzteklostí, nemůžeme ji oplácet stejně,“ vysvětluje důležitou zásadu.
Ostražitost s přibývající únavou každou hodinou klesá. I proto potřeboval Jindřich Mann štěstí, aby přežil nebezpečnou situaci. Těsně vedle něj totiž spadla část stromu. „Pohřešujeme jednoho člověka. Nad vsí celý den létal vrtulník s termovizí. Poryv větru od vrtule odštípl kus stromu a ten spadl kousek ode mne,“ vysvětluje Jindřich Mann. Na místě chce zůstat ještě týden.