Pozor! Falešné tisícikoruny

Na Olomoucku se objevily padělané bankovky. Poznat jdou i hmatem.

Když chtěl mladý muž 20. března odpoledne zaplatit hamburger v okýnku baru Phoenix v olomoucké Denisově ulici tisícikorunou, barmanka náhle zpozorněla, bankovka jí přišla už na omak nějaká jiná.
„Odešla jsem ji k ultrafialové lampě zkontrolovat a on mezitím utekl. I když papír byl podobný, byl přesto jiný,“ uvedla barmanka Petra Rolencová. Je přesvědčena, že mladík měl podobných padělků s sebou více a zkoušel je udat. „S falešnou bankovkou jsem se setkala poprvé, ale teď už ji poznám, není to těžké,“ tvrdí Rolencová. Podobných případů se na Olomoucku stalo za poslední dva měsíce šestadvacet.

V hračkářství v Riegrově ulici se na falešnou tisícovku, která se v tržbě večer objevila, musely všechny pokladní složit. „Ani nevíme, která z nich padělek vlastně přijala,“ prohlásila vedoucí prodejny Jana Weiserová. Teď už všechny vyšší bankovky kontrolují tužkou připomínající fix. „Kdyby šlo o padělek, čára zhnědne, u pravých zůstane průhledná,“ vysvětlila Weiserová. Navíc bankovce chyběl vodoznak a ochranný proužek vypadal jako namalovaný lakem.

Policejní mluvčí Marta Vlachová upozorňuje na „fígle“ padělatelů. „Nejčastěji se falešnou bankovku snaží jakoby schovat mezi pravé, kterými platí větší tržbu,“ uvedla Vlachová.

Padělané bankovky pode policistů vypadají na první pohled věrohodně. Aby je policisté mohli blíže prozkoumat, posílají je na expertizu do České národní banky.

„Už dávno se nedají rozeznat jednotliví autoři podle způsobu tisku. Nejběžnější je obyčejné okopírování,“ uvedl za centrální banku Pavel Zúbek. To je podle něj typické pro české koruny. Mnohem rafinovanější způsoby padělání se objevují například u eur. Zúbek doplnil, že důležitý je první pocit při příjmu peněz, který je ovlivněný vlastnostmi bankovkového papíru. Padělky se objevily téměř na třiceti místech. Lidem, kteří falšují peníze, hrozí tři až osm let vězení.

Setkali jste se někdy s padělkem?