Pozor na klíšťata. V parku i zahradě

V Olomouci přibývá nemocných s boreliózou. Klíšťata číhají nejen v lese, ale i v mětských parcích.

Hygienici varují – předpověď aktivity klíšťat hlásí v posledních týdnech nejvyšší riziko, tedy pátý stupeň. Narazit na ně nemusí lidé jen na procházkách po lese, ale i na zahradách rodinných domků nebo v parku.

„Zaznamenali jsme první případ klíšťové encefalitidy. Mnohem vyšší je však výskyt boreliózy,“ řekla epidemioložka Martina Kundschofská z Krajské hygienické stanice v Olomouci. Během prvních pěti měsíců onemocnělo v kraji čtyřicet lidí, nejvíc na Olomoucku. „Máme nahlášeno sedmnáct případů, což je o třetinu víc než ve stejném období před rokem. Nemoc se však může projevit až po několika měsících, když pacienti přicházejí s chronickými potížemi,“ dodala Kundschofská.

Teplé a vlhké počasí klíšťatům přeje, jsou teď velmi aktivní. „Vyskytují se téměř všude, třeba i v městských parcích,“ poznamenal hygienik Josef Chmela. A jsou i na zahradách rodinných domů. „Seděli jsme na zahradě a grilovali. Večer jsem našel na noze přisáté klíště,“ říká Martin Bartůněk. Kromě používání repelentů se proto lidé začali nepříjemnému parazitovi bránit i jinak: obracejí se na firmy, aby jim zahradu vystříkaly. Nebo si kupují přípravky proti škůdcům a snaží se jich zbavit sami. Odborníci ale upozorňují, že postřik nezahubí jen klíšťata. Nebezpečný je třeba i pro včely.

Zatímco proti klíšťové encefalitidě pomůže očkování, proti borelióze zatím žádná vakcína neexistuje. Na trh by se za několik let mohla dostat látka, kterou začala testovat firma Bioveta. Na vývoji se podíleli i olomoučtí vědci. „Očkování je ve stádiu výzkumu,“ uvedla Dagmar Hulínská ze Státního zdravotního ústavu.

Klíšťat v poslední době přibývá. „Souvisí to s klimatickými změnami. Kleslo i množství oxidů síry v ovzduší, což prodloužilo vegetační období rostlin, a s tím jejich výskyt souvisí,“ doplnil Čestmír Beneš ze Státního zdravotního ústavu.