Prague Food Festival: za lanýži i syrečkovou kremrolí

Z Prague Food Festivalu

Z Prague Food Festivalu Zdroj: Ales Hudsky

Letošní ročník „Prague Food Festival“, svátku vybraných pokrmů snoubících se s kvalitními víny, pivem od Lobkowicze, koňaky, kubánskými rumy a letos i kohoutkovou vodou který po osmé pořádá známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer v zahradách Pražského hradu, nabízí ještě dnes a zítra nejen speciality 23 špičkových pražských restaurací, ale i příležitost přiučit se, jak se takové lahůdky připravují.

Návraty ke společnému stolu

Pořadatelé se rozhodli přivést ke sporáku a jídelnímu stolu celé rodiny a o taje přípravy nedělního oběda se s nimi rozdělí třeba michelinský kuchař Roman Paulus z Radisson Blu, Alcron – ukáže, jak se dělá filátko z pstruha s chřestem a bramborovou plackou nebo propagátorka bio Hana Zemanová – s ní si rodina uvaří rajčatovou polévku s quinoou.

S čím se snoubí... voda?!?

Snoubení delikatesních jídel s vínem, šampaňským, sekty, koňaky nebo kubánskými rumy, to je stará vesta a i na Prague Food Festivalu si ho budete moci užít. V klasickém koktejlovém baru La casa de la Havana vieja si vyzkoušíte stařené rumy premiérově s cupcakes a cheesecakes. Ale k čemu se hodí chlumecký Fruit Ale, báječné vůbec ne sladké višňové pivo, to si budete muset vyzkoušet pod dohledem pivařů Lobkowicz sami.

Svůj stánek má letos poprvé i Pivo Praha a majitele pana Šuráně mile šokovala fronta, která se vytvořila pět minut po otevření. Jejich palačinky na pivu prostě člověk musí zkusit.

Ale s čím vším se snoubí kohoutková voda? Ochutnávkou sedmi vzorků to lze zjistit nejen na stánku Veolia Voda, ale v podstatě u každého z bezmála 50 stánků. A v Míčovně Pražského hradu to návštěvníkům vysvětluje odborník na senzoriku Hynek Vích.

Z Prague Food FestivaluZ Prague Food Festivalu | Ales HudskyKuchař v akci na Prague Food Festivalu

Poznáte, co jíte?

Jednou z novinek letošního festivalu je studium v Institutu chuti. Nejdříve návštěvníkům Pavel Maurer spolu s šéfredaktorem Radiožurnálu Janem Pokorným důrazně připomene „Nejezte blbě!“, pak následují přednáškové lekce („Každá surovina má své curiculum vitae“) a nakonec slepá ochutnávka sloužící k vyzkoušení chuťových buněk.

Návštěvníky čekají talkshow (Mysleme na to, co si dáváme do pusy! – to bude dnešní podvečerní vzkaz šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha a gastronauta Pavla Maurera), v neděli se ze svého vztahu k jídlu vyznají herečky Jana Štěpánková, Zlata Adamovská nebo Jana Krausová.

Představte si, co jsem měl dnes k obědu...

Z toho všeho jsem dostal takový hlad, že jsem podle plánku vyrazil do zahrady za zaškrtanými pokrmy. Nejprve korejské nudle Jap Che od chefa Noodles Tomáše Kaliny, které s návštěvníky vaří a degustuje u velkého skleněného stolu, pak honem na lanýže do La Truffe, kde Jiří Voráč vede workshop na téma výskyt a sběr lanýžů a podává pečené foie gras s karamelizovanými jablky a skvělou omáčkou Bordelaise právě s oněmi lanýži Tuber brumale, přeběhnout do stanu restaurace Avantgarde, jejíž chef Patrik Havlíček předvádí, jak správně připravit krevety (ideálně marinovat v zázvoru se salátem z manga a mořskými řasami wakame) a nakonec do tvarůžkové cukrárny z Loštic, jejichž kremrole s pěnou z hanáckých tvarůžků je skvělou tečkou za degustačním osvěžením chuti i mysli.

Až do nedělního večera můžete vyzkoušet i vy…