Práva čeká velká bitva o děkanát

Při volbě děkana právnické fakulty se utká šest kandidátů, nejvíc nominací má Karel Eliáš.

Smysl pro humor nebo naprostou absenci pověrčivosti vykazují organizátoři volby děkana na právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni. Volby na nešťastné fakultě otřesené skandály s opisováním vědeckých prací a provázaností bývalého vedení s politickými i podnikatelskými elitami totiž naplánovali na třináctého října. Již za pár dní se ukáže, jestli fakulta bude pokračovat v reformách v Pospíšilově duchu, které nastavil současný ministr spravedlnosti a od poloviny srpna v nich pokračuje jeho prozatímní nástupce Karel Eliáš, nebo se do vedení dostane některý z jejich kritiků.

Výběr je pestrý

Právě proděkan pro vědu a výzkum Karel Eliáš je největším favoritem nadcházející volby, z osmi desítek platných nominací dostal plných sedmašedesát.

„Potěšil mne nejen počet nominací, ale i jejich spektrum. Navrhli mě studenti z různých ročníků i učitelé z rozličných kateder,“ oceňuje Eliáš. Bude soupeřit hned s pěti dalšími kandidáty, ti dostali dohromady třináct zbývajících nominací. Silným sokem bude rozhodně Přemysl Raban, který získal čtyři nominace. Zkušený právní expert byl u založení právnické fakulty na začátku devadesátých let a v Plzni působil až do února tohoto roku – než dostal právě od profesora Eliáše, zastupujícího tehdy děkana Pospíšila, návrh na ukončení spolupráce. Další čtyři nominace získal vedoucí katedry mezinárodního práva na fakultě právnické Květoslav Růžička, tři platné návrhy na děkana se sešly pro jeho kolegu, vedoucího katedry veřejné správy Tomáše Loudu. Do souboje vstupuje i politolog Lukáš Valeš a mediálně známý Karol Hrádela, který se na podzim minulého roku postavil při volbě děkana Jiřímu Pospíšilovi.

Nejtvrdší postoj k současné práci vedení, a tedy i profesora Eliáše, má Přemysl Raban a pochopitelně Karol Hrádela. „Profesor Eliáš si zvolil metody, bohužel, pro vítěze revoluce nejobvyklejší, ale též nejméně účinné, tedy zbavování se učitelů, snižování platů a masové ukončování studia desítkám či stovkám studentů,“ odhaluje Přemysl Raban jeden z motivů, proč do říjnové volby děkana vstupuje.

Hrádela mluví vlastně stejnou řečí. „Jsem přesvědčený, že na fakultě jsou ohroženy tři stovky studentů, dochází ke snižování stavu vědeckých pracovníků, je prostě ohrožena perspektiva školy,“ dští oheň pražský advokát.

A oba kandidáti nabízejí svou představu vedení plzeňských práv. „Mělo by se jít cestou rozvoje, a ne škrtů. Mým cílem je být maximálně transparentní, prověřil bych znovu některé škrty úvazků,“ představuje obecnou vizi Hrádela.

„Hodlám stabilizovat učitelský kádr, zobjektivizovat odměny pedagogů, vytvořit pobídky mladým ke zvýšení jejich úsilí a zejména hledat nové formy studia, které by učinily fakultu zajímavější pro možné partnery z oblasti praxe a vědy. Zároveň chci, aby fakulta byla přitažlivější pro studenty,“ nastiňuje Raban.

Fakulta není podnik

Favorit na děkana, kterého podporuje i bývalý děkan Jiří Pospíšil, kritiku ale odmítá. „Po převzetí fakulty Pospíšilem kvestor univerzity Bulín jasně upozornil na začátku hospodářského roku, že fakultě hrozí ztráta odhadem třináct až šestnáct milionů korun. S tím se muselo něco okamžitě udělat. Díky opatřením se povedlo snížit rozdíl o devět milionů, tři miliony se musí vyřešit do konce roku, ať bude děkanem kdokoliv,“ připomíná Karel Eliáš, podle kterého za Zachariášova a Kindlova vedení fakulta trpěla nulovou politikou v oblasti vědy a výzkumu a také přezaměstnaností.

„Na fakultě byli za osmnáct Práva čeká boj o děkanát až pětadvacet tisíc korun někdy zaměstnáni lidé, kteří v podstatě vůbec neučili,“ upozorňuje Eliáš.

Jak s fakultou dál?

„Fakulta je v těžké situaci, musíme najít společný proud,” říká Karel Eliáš. „Chci fakultu spojit, což nelze mocensky, ani nemám k direktivnímu stylu sklony, jsem akademik. I proto chci kolegium děkana posílit o zastánce opozičních názorů. Fakultu nelze řídit jako podnik,“ předkládá část své vize nejžhavější kandidát na děkana. Osmnáctičlenný senát právnické fakulty zasedne k volbě děkana 13. října ve čtyři hodiny odpoledne.