Práva v krizi, dějství druhé

Kdo vede právnickou fakultu? Děkan to prý není.

Bod nejistoty – tak se jmenuje detektivka, jejímž autorem je proděkan Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni Milan Kindl. Stejným bodem nejistoty prochází i fakulta, na které již šestnáct let působí. Nejdříve jako děkan, nyní jako proděkan. Podle mnohých ale fakultu, která je proslulá svými úplatkářskými aférami a kde vystudovali politici Stanislav Gross nebo Jan Ruml, dál řídí.

Teď se zdá, že o svoje kormidlo přijde - některé katedry nedostaly akreditaci pro doktorandské studium. Následně byla za kritiku odvolána jedna z nejschopnějších vedoucí kateder, Helena Válková. Ta se ale hodlá o správnost vyhazovu soudit. Trpělivost začíná ztrácet i rektor ZČU Josef Průša. Po fiasku před akreditační komisí předal děkanátu body, podle kterých má fungování fakulty vylepšit. Teď čeká, jak se k jeho požadavkům vedení postaví. Připustil, že odvolání děkana je možné. „Zároveň ale nevím, kdo by ho zastoupil,“ krčí rameny.

Za vším stojí Kindl

Milan Kindl byl po roce 1999 dvakrát zvolen děkanem. Vícekrát to vysokoškolský zákon nedovoluje, a tak se stal proděkanem pro magisterské studium. I když byl papírově za děkana fakulty zvolen předseda Ústavu státu a práva Jaroslav Zachariáš, lidé blízcí právnické fakultě tvrdí, že fakticky je děkanem pořád Kindl. Oba se dobře znají i z Ústavu státu a práva, kde působí na stejných pozicích: Zachariáš ředitel, Kindl jeho zástupce. Kindl také stojí za odvoláním profesorky Válkové. Podepsán je sice děkan Zachariáš, ale odvolání pravděpodobně sepisoval právě proděkan Kindl. „Ten sloh bych poznal třeba i o půlnoci,“ říká jeden z vyučujících, který si nepřál být jmenován. Potvrzuje to i Vladimír Balaš, který fakultu zakládal a během prvních sedmi let byl pověřen jejím vedením.

„Zachariáš je jen loutka. Odvolání sepsal Kindl,“ je přesvědčený Balaš. Podle Heleny Válkové jde ze strany Milana Kindla o vyřizování účtů. „Zřejmě vnímá jako osobní problém mou oprávněnou kritiku některých jeho nestandardních postupů a rozhodnutí,“ říká Válková. Pokud soud prokáže, že v jejím případě děkanát pochybil, měli by Kindl se Zachariášem odejít. „Po všem, co „předvedli“ bude s jejich odvoláním souhlasit každý odborník,“ myslí si Válková.

Děkanát na dovolené

Jestli se děkanát drží rektorova návodu, se Sedmičce nepodařilo zjistit. Děkan Zachariáš i proděkan Kindl přes e-maily svých sekretářek vzkazují, že jsou na dovolené. Po internetu se ale v době jejich odpočinku začínají šířit anonymní e-maily. Píše se v nich, že bývalý děkan fakulty Vladimír Balaš, předseda Nejvyššího správního soudu v Brně Josef Baxa a známý plzeňský advokát Jan Kocina, kteří v Plzni na právech pořád vyučují, jsou komunisti deroucí se k moci. Heleně Válkové - jako šéfredaktorce nakladatelství C.H. Beck - jde prý jen o to, aby studentům mohla prodávat „svoje“ učebnice.

Všichni mají něco společného - v minulých dnech kritizovali současné vedení v médiích. Spojitost s KSČ rezolutně odmítají.

„Jsou to šířené pomluvy související s tím, že mám zájem, aby se stabilizovala situace na fakultě, kde bych rád, za normálních okolností učil,“ říká Kocina. Válková nařčení z prospěchářství považuje za směšné. Pro některé nejsou útoky novinkou. Vladimír Balaš už je zažil v roce 1999, kdy po osobních neshodách s Milanem Kindlem opustil Plzeň. Nejvíce spory odnáší zdejší studenti. Už teď se podle Pavla Blanického, šéfredaktora Bulletinu Advokacie, což je jeden z nejprestižnějších právnických časopisů, objevily inzeráty advokátních kanceláří, které hledají absolventy pouze z Prahy a z Brna. Kam ale vezmou ty z Plzně?