Pravidla pro rovný internet jsou na světě, pro poskytovatele jsou přísnější

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Evropští operátoři zřejmě budou muset omezit jednu ze svých obchodních praktik. Jde o takzvaný zero-rating, kdy poskytovatel nezapočítává mobilní data spotřebovaná při využívání konkrétní aplikace nebo služby do měsíčního limitu. V úterý zveřejněná pravidla pro síťovou neutralitu, která mají zajistit rovné zacházení s daty za stejné peníze, ji totiž výrazně omezují.

Konkrétní podobu mantinelů pro operátory v Evropské unii vytvořil unijní telekomunikační úřad BEREC. Vycházel přitom z nařízení loni schváleného ministerstvy členských států a Evropským parlamentem. Váha BERECu v rozhodování se navýšila s tím, že unijní legislativa nechala mnohá místa nejasná.

Podle konečných pravidel bude možné síťovou neutralitu porušovat v případě specializovaných služeb, které ovšem nesmí nahrazovat tradiční poskytování internetového připojení, příkladem můžou být videohovory. Zvýhodňování některých služeb pomocí zero-ratingu není sice výslovně zakázané, je ale omezené. Podle nových pravidel bude zakázaný v případě, že uživatel už vyčerpal svůj měsíční datový limit.

V ostatních případech pak bude na individuálním posouzení národních regulátorů, jestli konkrétní případ zero-ratingu omezuje volbu zákazníka. Národní regulátoři také budou brát v úvahu tržní postavení operátorů i poskytovaných služeb. Pro Českou republiku je důležité i stanovisko úřadu, podle kterého se vliv takových opatření na práva uživatelů zvyšuje s tím, čím nižší jsou datové limity. Podle pravidel úřadu může cenové zvýhodňování omezovat práva uživatelů.

Český telekomunikační úřad by se tak mohl v budoucnu zabývat případem O2, které neúčtuje svým zákazníkům data při poslechu hudby přes populární aplikaci Spotify. Operátora za to veřejně kritizoval i šéf ČTÚ Jaromír Novák, který takové zacházení s daty označil za „silně problematické“.