V Rize probíhá boj o rovnost na evropském internetu. Dotýká se i českého O2

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes

Nenápadný klasicistní dům v centru lotyšské Rigy je v posledních měsících centrem sporu, který někteří aktivisté neváhají označit za boj o svobodu internetu. Sídlí tu totiž evropský telekomunikační úřad BEREC, jenž na konci srpna vydá pravidla o tom, jak budou evropští poskytovatelé internetu moci nakládat s daty.

Úřad rozepisuje pravidla vycházející z unijního nařízení, které minulý rok schválili ministři členských států a Evropský parlament. Ta by měla chránit takzvanou síťovou neutralitu, tedy rovné zacházení s daty ze strany poskytovatelů.

Odklepnutá směrnice připouští výjimky v případě takzvaných specializovaných služeb, které potřebují vyšší rychlost přenosu – například pro potřeby samořízených aut, chirurgických operací nebo videokonferencí. Firma si tak u poskytovatele bude moci připlatit za to, že video poběží ve vysoké kvalitě a bez trhání. Jen to nesmí narušit kvalitu připojení pro ostatní internetové uživatele a nahrazovat klasické připojení.

Unijní směrnice obsahuje mnohá bílá místa – hlavně v případě praktiky zvané zero-rating. Jejím příkladem je nedávno uzavřená smlouva mezi tuzemským O2 a provozovateli hudební aplikace Spotify. Český operátor mobilní data využitá při poslechu muziky přes švédskou aplikaci zákazníkům nezapočítává do měsíčního limitu.

Výsledkem je konkurenční výhoda – jedna hodina poslechu přes Spotify při nejnižší kvalitě schroustá zhruba 40 megabajtů dat. Zákazníci s omezenými datovými limity tak mají motivaci si vybrat z hudebních aplikaci právě Spotify. ¨

Za uzavření smlouvy operátora ve čtvrtečním rozhovoru pro Hospodářské noviny kritizoval předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák. Zero-rating v takovéhle podobě totiž podle výkladu evropského telekomunikačního úřadu BEREC může být nakonec dost dobře zakázaný.

Ten totiž směrnici interpretuje a píše pro poskytovatele konkrétní pravidla. V červnu pak zveřejnil návrh pravidel, podle kterého by povolení zero-ratingu měli národní regulátoři posuzovat případ od případu.

Doporučení Evropského telekomunikačního úřadu znemožňuje uplatňovat podobnou dohodu, jakou má Spotify s O2, pokud zákazník vyčerpá svůj datový limit. V ostatních případech nechává posouzení na národních regulátorech, jestli by zero-rating vedl k situacím, které by zákazníkovu volbu omezovaly.

Problematická dohoda

Podle interpretace českého Sdružení pro rozvoj internetu, seskupující hlavní tuzemské internetové hráče, tak BEREC označuje zero-rating za porušení unijní legislativy. Dle zmiňovaného vyjádření šéfa ČTÚ by případ O2 a Spotify byl „silně problematický“.

Vše ovšem záleží na tom, jak budou znít finální pravidla, která by evropský telekomunikační úřad měl na mimořádném jednání schválit 25. srpna. Do té doby jeho zaměstnanci budou muset projít více než půl milionu připomínek, které mu během veřejné konzultace návrhu pravidel přišly. Návrh úřadu kritizovali zastánci svobodného internetu, včetně zakladatele světové sítě Tima Bernerse-Leeho nebo profesorky práva Stanfordské univerzity Barbary von Schweick.

Podle jejich otevřeného dopisu návrh úřadu stále nechává operátorům příliš mnoho prostoru a ti můžou do široké definice specializovaných služeb všoupnout leccos. Spokojení s dosavadní verzí pravidel nejsou ani poskytovatelé internetu. Podle prohlášení dvaceti velkých evropských operátorů jsou doporučení příliš přísná a kvůli omezení tržeb zbrzdí v Evropské unii výstavbu sítí další generace.

Tento argument sdílí i české O2. „Nařízení může odrazovat do investic do sítě, protože negarantuje jejich návratnost. Z našeho pohledu je návrh poměrně obecný a tím pádem vnáší další nejistotu do sektoru,“ napsala E15 tisková mluvčí O2 Lucie Pecháčková. „Nařízení vůbec neřeší nové trendy, ani co se bude do budoucna v síti dít, zaměřuje se pouze na poskytovatele internetu.“

Síťová neutralita za velkou louží
Dlouhá debata o pravidlech síťové neutrality se vedla i ve Spojených státech. Výsledná pravidla místního regulátora zastánci rovného internetu chválí. Na rozdíl od evropských pravidel musí místní poskytovatelé pro provoz specializovaných služeb vytvořit oddělenou infrastrukturu, která tak nebude zasahovat do kapacity datového toku pro běžné uživatele. Zero-rating je povolený, regulátor ale u každého jednotlivého případu posuzuje, jestli nabídka neumenšuje možnost volby pro spotřebitele.