Pražský badatel našel Hitlerovu sbírku

Pražský badatel Jiří Kuchař objevil úkryt uměleckých děl, jež za války v Čechách skrýval Adolf Hitler. Sbírku dokumentuje soubor snímků.

Fotograf z pražské Chuchle Jan Tuháček se do dějin zapsal koncem léta 1945, když pracoval v křížové chodbě vyšebrodského kláštera pro Fotoměřický ústav. O tom, že ve Vyšším Brodě za války Němci „cosi“ skrývali, kolovaly různé fámy. Jiří Kuchař, autor knihy Hitlerova sbírka v Čechách, přišel na to, že tam od jara roku 1941 nechával Adolf Hitler svážet umělecké předměty. „Chtěl je mít pohromadě ve své galerii v Linci. Poté, co se objevily zprávy o existenci několika soch z Hitlerovy sbírky na zámku v Hluboké, je vedení Alšovy jihočeské galerie odstranilo,“ tvrdí Kuchař.

Odstěhovaný slon

Kuchař zjistil, že tím výčet soch z vůdcovy sbírky v jižních Čechách nekončí. V roce 2003 z nádvoří rožmberského hradu přestěhovali do Švýcarska bronzového slona od německého sochaře Gaula původní majitelé.

„Slon byl jedním z deseti darů, které Hitler dostal na konci třicátých let. Zjistil jsem, že Hitlerovi patřily i další dvě sochy z Rožmberka,“ říká Kuchař. Existence několika uměleckých předmětů, které kdysi vlastnil říšský vůdce, ve sbírkách českých muzeí a hradů, je zvláštní. Dodnes není jisté, komu tyto věci patří, zda Bavorsku, německé vládě, nebo Česku.