Překvapující zjištění: Mrazivé hlubiny Arktického oceánu kypí životem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Rozsáhlá a důkladná studie arktického mořského dna, vedená odborníky z Max Planck Institute for Marine Microbiology, přinesla nové poznatky o organismech žijících v temných a mrazivých hlubinách.

Přestože řada lidí by si lehce mohla myslet, že v takto drsných podmínkách musí být „mrtvo“, pravý opak je pravdou. Najdete zde mořské okurky, škeble, kraby atd.

Badatelé identifikovali celkem pět různých skupin bentických společenstev. Do nich patří tvorové, kteří se vyskytují na vnějším šelfu, horním svahu, spodním svahu, středním svahu a abysální rovině.

Každé z výše zmíněných úrovní dominují jiné druhy – kupříkladu v menších hloubkách se daří zejména mlžům a mořským červům. Nejnižší biodiverzita byla podle očekávání zaznamenána na abysální rovině, která leží cca 4 kilometry pod hladinou.

Jde o stejný vzorec, jaký lze pozorovat v mírnějších vodách a to navzdory obrovskému teplotnímu rozdílu. V Arktidě je ovšem míra poklesu druhů s hloubkou vyšší.

Jedním z hlavních důvodů pro tento výzkum je skutečnost, že posuny v charakteru klimatu a úbytek mořského ledu arktický ekosystém rychle mění. Bez základních znalostí o dané oblasti by vědci neměli žádný referenční bod pro to, jak globální oteplování ovlivňuje hlubinnou makrofaunu.

Článek vyšel na serveru VTM >>>