Přelomové servery od HP se budou vyrábět v Kutné Hoře

Jsou zase o generaci rychlejší a úspornější. Nově jsou také inteligentní. Servery HP ProLiant Generation 8.

Jsou zase o generaci rychlejší a úspornější. Nově jsou také inteligentní. Servery HP ProLiant Generation 8. Zdroj: Jan Sedlak

V mnoha ohledech přelomové servery Moonshot od společnosti Hewlett-Packard se budou od června tohoto roku vyrábět ve Foxconnu v Kutné Hoře, kde už HP několik let montuje svá úložná zařízení či tradiční servery. Z kutnohorské továrny mají hned během prvního týdne vyrazit zásilky čítající zhruba 2400 nových serverů. Testovat je budou zákazníci ze Střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky.

HP kapacity Foxconnu v Česku využívá také v Pardubicích, kde se zase dávají dohromady zejména osobní počítače a notebooky. Drtivá většina zaměstnanců v těchto továrnách je zaměstnaných u Foxconnu, HP zde má pouze několik (řádově jednotky) interních lidí, kteří na vše dohlížejí. Kutná Hora i Pardubice jsou pouze montovny – do továren se přivezou komponenty z celého světa, které jsou zde následně sestaveny do jednoho celku a expedovány zákazníkům.

HP projekt Moonshot označuje za největší revoluci ve světě serverů od roku 1989, kdy byl uveden do prodeje první server postavený na platformě x86. „Do této doby se vždy inovovalo současné řešení, Moonshot je ale poprvé opravdu zásadní změna,“ tvrdí technický ředitel serverové divize českého HP Jiří Lepka. Moonshot v sobě totiž nemá umístěny tradiční procesory, ale mobilní čipy Intel Atom, které spotřebují až o 89 procent méně energie a celý server zabere zásadně méně místa. Více v našem dřívějším článku.

V Česku pro 10 zákazníků. Seznam se chystá na testy

Nový produkt znovu se probouzejícího HP nicméně není pro každého a využijí ho zejména větší internetové firmy, které provozují stovky až tisíce serverů. „V současné době v Česku cílíme asi na 10 firem,“ konstatuje Lepka. HP nemůže specifikovat, o koho přesně jde, něco málo už nicméně dříve pro E15.cz nastínil šéf zdejší pobočky Jan Kameníček: „Udělali jsme si průzkum trhu a jsou zde větší internetové firmy, které by produkt mohly využít. Třeba Seznam.“

Ukázkový vzorek Moonshotu, chybí pouze pevný disk. Server je mnohonásobně menší, než tradiční servery.Ukázkový vzorek Moonshotu, chybí pouze pevný disk. Server je mnohonásobně menší, než tradiční servery. | Jan Sedlak

A Seznam je skutečně jednou z firem, která se pustí do testování. Zdejší internetová jednička si zažádala o jeden testovací server, se kterým bude experimentovat a případně se rozhodne, zda si několik těchto strojů pořídí. „Rozhodně to nebude využitelné pro všechny úkoly a aplikace,“ vysvětluje pro E15.cz manažer datových center v Seznamu Marek Leš. „Spíše to bereme tak, že si chceme novou technologii vyzkoušet.“

Ostatně i HP souhlasí s tím, že Moonshot není určený na převod tradičních serverových aplikací, ale spíše pro spouštění nového druhu programů, které pracují s velkými daty a podobně. „Je to rozhodně pro nový typ aplikací,“ souhlasí Lepka. „Pokud zákazníkům současné aplikace bez problémů běží a nepotřebují nutně srazit spotřebu, Moonshot nepotřebují.“ Současná verze Moonshotu každopádně běží na Intelu a x86, zpětná kompatibilita je tedy teoreticky zajištěna.

HP plánuje, že nové modely Moonshotu bude vydávat během 3 až 6 měsíců, díky čemuž se výrazně urychlí inovační proces. Během půl roku by se například na trh měla dostat verze s čipy Intel Xeon, která by už měla být zajímavá pro mnohem širší okruh firem. Současný Moonshot v sobě kombinuje skříň Moonshot 1500 a servery ProLiant Moonshot a k dispozici jsou rovněž síťové technologie HP postavené na SDN a OpenFlow.

„Střela na měsíc“ může pro HP znamenat vstupenku na nový a velice rychle rostoucí trh. Různé analýzy tvrdí, že trh s takzvanými mikroservery bude během několika let tvořit 10 až 15 procent celkového serverového trhu. Zejména díky růstu cloudů a internetových služeb. HP navíc po dlouhé době přišlo se skutečně významnou inovací. „HP neberu jako žádného inovátora, ale toto je zásadní posun. I proto chceme Moonshot vyzkoušet,“ doplňuje Marek Leš.