Přenos pachů na dálku: Nové přístroje dorazí v příštích měsících

oPhone pro komerční přenos pachů a vůní na dálku

oPhone pro komerční přenos pachů a vůní na dálku Zdroj: Vapor Communication

Přivonět si k nejnovějšímu tweetu umělce, kterého sledujete, nebo naopak vůní okomentovat kamarádův status na Facebooku. Poslat své milé vzorek parfému SMSkou či e-mailovat vůni jídla, které zrovna jíte, závistivým přátelům. To vše umí zařízení určená pro dálkovou komunikaci netradičního smyslu - pachu.

Na trh se blíží vlna nejrůznějších vychytávek a zařízení, která umí zprostředkovat vůně a pachy. Pojďte se podívat, s čím se v následujících měsících patrně budeme při výběru telefonu či webkamery setkávat.

Zařízení zvané oPhone představil inženýr z Harvardovy univerzity David Edwards. Ten na vývoji zařízení spolupracoval ještě s francouzským týmem designérů. Základem oPhonu je nicméně oChip, který umí nejen rozpoznat, ale také zaznamenat a následně reprodukovat tisíce nejrůznějších pachů či vůní. Ty následně po dvacet až třicet sekund vypouští do svého okolí.

Edwards koncem loňského roku založil firmu Vapor Communications, která již momentálně spolupracuje s řetězcem prodejen kávy Parisian cafe. Ta chce svým zákazníkům umožnit cítit vůni kávy, kterou si přes internet objednávají. oPhone je momentálně ve fázi těsně před testovacím nasazením, v případě úspěchu je plánováno jeho široké nasazení v průběhu příštího roku.

Seznamte se: "Analogová" Madeleine

Trochu z jiného úhlu pracuje pachová past Madeleine. Jde o jednoduchou formu „analogového“ jímače pachů, který v loňském roce představila designérka Amy Radcliffová. Madeleine zaznamenává molekulární informaci pachu každého předmětu, který je umístěn pod její „dóm“. Podle intenzity zápachu trvá celý záznam vůně od pár minut až po celý den.

MadeleineMadeleine | Amy Radcliffpachový „fotoaparát“ Madeleine

Zařízení zápach zaznamená jak do speciálního flakónu, tak do jednoduchého strojově čitelného grafu. Ten je následně vyryt také do bronzové destičky, takže jakýkoliv zaznamenaný unikátní pach či vůně „nevyčichcne“ a lze jej v budoucnu v libovolném množství a hlavně naprosté chemické přesnosti replikovat.

Scentee. Stačí chytrý telefon a 3,5mm Jack

Malé zařízení snadno připojitelné k chytrému telefonu prostřednictvím klasického zvukového rozhraní 3,5mm Jack již masově vyrábí japonská firma Scentee. Jeho uživatelé si krom specifického typu vibrací či zvuku si díky němu mohou nastavit například pro oznámení příchozí SMS zprávy personalizovanou vůni. V předpřipravených náplních je k dispozici levandule, růže, rozmarýn, jahoda a káva.

Prezentace Scentee

Pachovize. Když úhlopříčka a 4K rozlišení nestačí

Trio japonských vědců z Tokijské univerzity zemědělství a techniky loni v dubnu představili televizi, která svému divákovi „voní“ podle toho, co zrovna vysílá. Každý model by podle jejich plánů měl být vybaven čipem, který generuje nejrůznější škálu pachů, nádobkou na chemické sloučeniny a čtyřmi směrovými větráčky, které budou divákovi foukat vzniklou vůni přímo do obličeje.