Příběh z Betléma ve dřevě, keramice nebo naživo

Živé betlémy na náměstích, dřevěné nebo papírové betlémy v muzeích a chrámech. To vše patří neodmyslitelně k Vánocům.

Figurky Svaté rodiny, tedy Ježíška, Marie a Josefa, tří králů a dalších postav z betlémů mohou i letos zhlédnout obyvatelé Kladna na několika místech města. Už nyní jsou výtvarně zpracované příběhy o Kristově narození tak, jak je vidí žáci mateřských a základních škol regionu, vystaveny ve Sládečkově vlastivědném muzeu. Kromě klasických keramických betlémů, tam jsou i betlémy z papíru či dokonce lahví od alkoholu. Návštěvníci mezi nimi do 10. ledna sami rozhodnou, který z nich se jim líbí nejvíc, a jejich tvůrce muzeum ocení.

Dětské práce doplní mistři

Dětské práce doplňují práce profesionálních mistrů. „Chrámové betlémy reprezentuje dílo ze zaniklé zámecké kaple Nejsvětější Trojice v Kolči, vyřezávané dřevěné betlémy z domácností zastoupil betlém z Poniklé v Podkrkonoší a skříňkový betlém z Podkrušnohoří,“ vysvětlil ředitel muzea Zdeněk Kuchyňka. Z jeho soukromé sbírky pak pochází část tištěných betlémů, které si lidé v rodinách už od 19. století vystřihovali.
Další betlémy z keramiky, papíru, perníku, šustí a dřeva uvidí zájemci od 21. prosince do 3. ledna v kostele Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Starosty Pavla. Výstavu Ateliéru Tramtárie doplňují dřevořezby a samorosty.
Příběh o narození Ježíše mohou lidé spatřit i naživo. Už 20. prosince jej u vánočního stromu na stochovském Mírovém náměstí představí sdružení Kamarádi. První tóny koledy Narodil se Kristus Pán zazní ve čtyři hodiny odpoledne.
Tradici živého betlému drží i v Unhošti. Tam se žáci sejdou na náměstí na Štědrý den ve čtyři hodiny odpoledne, aby vyprávěly a zpívaly o příchodu Spasitele.